Facket: 100 åklagare kan behöva sägas upp

Petronella Uebel/TT

Publicerad 2020-09-21

KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson kräver att riksåklagaren ska bjudas in till justitieutskottet för att beskriva konsekvenserna av regeringens höstbudget. Arkivbild.

Fackförbundet Akavia är kritiskt till att rättsväsendet inte får mer i höstens budget och varnar för konsekvenserna, eftersom läget för åklagarmyndigheten och domstolarna redan är ansträngt.

– Det är märkligt att de väljer att storsatsa på polisen och Kriminalvården, men glömmer hela rättskedjan däremellan. Om rättsväsendet inte får mer pengar kommer vi att sakna 90 domare och åklagarmyndigheten kommer att tvingas säga upp ett hundratal åklagare, säger Lee Wermelin, ordförande på Akavia, som är ett fackförbund för akademiker, bland annat jurister.

Hela kedjan

Hon kan inte säga exakt hur mycket mer pengar som rättsväsendet behöver, bara att hela rättskedjan måste få mer resurser för att fungera.

– I dag pratar vi mycket om gängkriminaliteten, men vi kommer inte att kunna bekämpa den lika framgångsrikt som andra länder om vi inte hinner utreda och lagföra brotten som begås. Då läggs utredningarna ner och då kan man göra vad man vill i Sverige, säger Lee Wermelin.

Hon välkomnar Kristdemokraternas krav på att Riksåklagaren ska bjudas in till riksdagens justitieutskott för att beskriva konsekvenserna av regeringens budget.

– Det är mycket stor risk för nedskärningar i rättsväsendet, samtidigt som det grova våldet och gängkriminaliteten eskalerar, säger KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson.

"Tillskotten uteblev"

Han har svårt att förstå varför januaripartierna väljer att "underfinansiera" åklagarna och domstolarna, samtidigt som de slår sig för bröstet med en historiskt stor budget.

– Åklagarmyndigheten har i sitt budgetäskande varnat för att 100 åklagare kan behöva sägas upp om myndigheten inte får tillskott. När budgeten i dag presenterades visar det sig att tillskotten uteblev, säger han.