Skräckljudet från det svarta hålet: Som en kör av spöken

Publicerad 2022-08-27

Nasa har i dagarna släppt ett klipp med ljud från ett gigantisk svart hål, och obehagsfaktorn är hög.

Ljudet har beskrivits som en kör av spöken eller som ett kosmiskt ylande.

Här kan du lyssna på klippet.

För första gången går det att höra hur ett svart hål låter.

Fyller tanken på rymden dig med rädsla? Den saken lär inte förändras om du tar del av det 34 sekunder långa klipp som den amerikanska rymdmyndigheten Nasa publicerade i dagarna – och som låter lyssnaren höra faktiska ljudvågor från ett supermassivt svart hål.

Ljudet består av data som insamlades av Nasa för redan två decennier sedan och kallas av rymdmyndigheten för en ”remixad sonifiering”, vilket innebär att ljudets frekvenser bland annat ökats med ungefär 57 oktaver för att det ska vara möjligt att uppfatta för ett mänskligt öra.

Finns mycket gas

Att det skulle vara omöjligt för ljud att färdas genom rymden, påpekade Nasa i samband med publiceringen av klippet, är en myt.

– Missförståndet att det inte finns något ljud i rymden härstammar från att den största delen av rymden är ett vakuum, där det inte är möjligt för ljudet att röra sig. Men i ett galaxkluster finns så mycket gas att vi kunnat hämta hem faktiskt ljud, skriver Nasa på Twitter.

Det ljud som frambringats av rymdmyndigheten är enligt många skräckinjagande.

Ett kosmiskt ylande

I the Guardian beskrivs det som ett ”kosmiskt ylande” och som ljudet från en ”olycksbådande vindtunnel”, andra har beskrivit det som en kör av spöken som sjunger till oss från intigheten.

Kimberly Arcand, en av de ansvariga för Nasas sonifieringsprojekt, uppger dock till Washington Post att hon uppfattar ljudet som någonting liknande ”vacker filmmusik av Hans Zimmer”.

Väldigt många solar

Ett supermassivt svart hål tros finnas i centrum av alla galaxer, och har en massa som motsvarar miljoner eller miljarder solar. Just detta svarta hål befinner sig i kärnan av en galaxkluster med namnet Perseus, belägen 240 miljoner ljusår från jorden.

Sedan klippet släpptes har det setts av fler än 13 miljoner personer.

Följ ämnen i artikeln