Röda Korset: Humanitära behoven i Ukraina enormt stora

Publicerad 2022-02-27

Rysslands invasion i Ukraina kan komma att leda till enorma humanitära behov, enligt Röda Korset.

Och flera utmaningar väntar för det humanitära arbetet.

– Jag skulle säga att de humanitära behoven är enormt stora, säger Mari Mörth, enhetschef för Katastrof och Policy på Röda Korset.

De hårda striderna i Ukraina pågår efter Rysslands invasion.

Strax före klockan 04 svensk tid natten mot torsdagen meddelade Rysslands president Vladimir Putin att ”en militär operation är inledd”.

Konsekvenserna har lett till att hundratusentals människor nu försöker fly Ukraina.

Svenska röda korset har skickat finansiering till internationella Röda Korsets kommitté. De humanitära behoven är stora.

Svenska Röda Korset följer utvecklingen. De beskriver de humanitära behoven som stora.

– Jag skulle säga att de humanitära behoven är enormt stora. Det är allt från grundläggande behov kring mat och vatten, men framför allt behovet av säkerhet och trygghet, säger Mari Mörth, enhetschef för Katastrof och policy på svenska Röda Korset.

Finns utmaningar

Det finns stora utmaningar för hjälporganisationens arbete på plats, beskriver Mari Mörth.

– Vi ser att de som har förutsättningar, de som orkar, de som kan och de som har fysiska möjligheter rör på sig och försöker ta sig ifrån de värsta stridigheterna, säger hon.

Mari Mörth, enhetschef för Katastrof och policy på svenska Röda Korset.

Från svenska Röda Korset har man skickat finansiering till internationella Röda Korsets kommitté. I Ukraina har organisationen drygt 600 frivilliga som arbetar med vattentillförsel, mat, grundläggande förnödenheter och sjukvård.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är uppskattningsvis 100 000 ukrainare på flykt inom landet och över 100 000 har korsat gränsen, med tillägg att det finns osäkerhet kring siffrorna.

Internationella Röda korset på plats i östra Ukraina, 2015.

Jobbar med att återförena familjer

Och kriget har lett till en flyktingström. Röda Korset arbetar intensivt med de som har fått sina familjer splittrade.

– När situationer som den här pågår är det oerhört viktigt att se till att försöka hitta vägar för familjer att återsamlas, säger Mari Mörth.

Just nu är det inte aktuellt att skicka materiel.

– Det beror på vad som kommer att behövas. Med den rådande situationen är det relativt svårt att få in saker i landet. Det vi jobbar med just nu är det materialet som vi har samlat i beredskapslager inne i Ukraina, säger Mari Mörth.