Ryska oligarkfamiljerna som drabbas av sanktioner

Publicerad 2022-02-24

Tre ryska oligarker med nära band till den ryska presidenten beläggs med sanktioner av Storbritannien.

En av männen är en stor ledare i den ryska ishockeyn, en annan är Vladimir Putins tidigare sparringpartner i judo.

Miljardärerna beläggs med inreseförbud och alla deras tillgångar stryps.

Storbritannien inför sanktioner mot fem banker och tre ryska oligarker efter att den ryska presidenten Vladimir Putin erkänt utbrytarområdena Donetsk och Luhansk som självständiga och senare angrepp mot Ukraina.

De tre oligarker som omfattas av sanktionerna är Gennady Timchenko, Boris Rotenberg och Igor Rotenberg. De tre affärsmännen har alla nära band till den ryska presidenten.

Sanktionerna innebär att de tre affärsmännens tillgångar i Storbritannien stryps. Samtliga beläggs också med ett inreseförbud. ”Vi kommer att förbjuda Storbritanniens individer och enheter att ha med dem att göra” sa premiärminister Boris Johnson enligt Sky News.

 Gennady Timchenko (till vänster) tillsammans med Vladimir Putin (till höger) och en fransk affärsman i Moskva.

Gennady Timchenko

69-årige Gennady Timchenko är nära vän till Vladimir Putin sedan tidigt 1990-tal. Han är en av de stora aktieägarna i Bank Rossiya, en av bankerna som omfattas av Storbritanniens sanktioner. Enligt den brittiska regeringen var banken inblandad i destabiliseringen av Ukraina efter att Ryssland erövrat Krim-halvön 2014.

Boris Johnson inför sanktioner mot de tre affärsmännen.

Gennady Timchenko är en av Rysslands rikaste män och enligt Sky News är han god för cirka 18 miljarder pund (över 200 miljarder kronor). Han har aktier i bland annat gasbolagen Novatek och Sibur Holding.

Gennady Timchenko är ordförande i den ryska ishockeyligan KHL och är även president i en av klubbarna, SKA St Petersburg.

Han äger en 40 meter lång yacht, M/S Lena, som är döpt efter Timchenkos fru.

Timchenko är även finsk medborgare.

Boris Rotenberg

65-åringen är barndomsvän med den ryska presidenten och är enligt Forbes god för över en miljard dollar (elva miljarder kronor). Rotenberg är bland annat delägare i SMP Bank och SGM-gruppen.

2015 fick SGM-gruppen i uppdrag att bygga Krimbron mellan Ryssland och Ukraina.

Boris Rotenberg och president Vladimir Putin har tidigare varit sparringspartners under judoträningar. Idag är 65-åringen vice president i det ryska judoförbundet. Vännerna brukar också spela ishockey ihop.

Boris Rotenberg.

På grund av sina nära band med Vladimir Putin har Rotenberg-familjen tidigare drabbats av sanktioner, bland annat från USA. Enligt det amerikanska finansdepartementet har Putin belönat Rotenberg-familjen med flera miljarder kronor genom kontrakt med gasjätten Gazprom samt i samband med OS i Sotji 2014.

Boris son, Roman, är huvudtränare för ishockeylaget SKA St Petersburg, trots att han aldrig spelat eller tränat på professionell nivå. Boris har även en son som spelat fotboll för flera av klubbarna i landets högstaliga.

Även Boris Rotenberg har finskt medborgarskap.

Igor Rotenberg.

Igor Rotenberg

Igor Rotenberg är son till Arkady Rotenberg samt brorson till Boris Rotenberg. 48-åringen kontrollerar borrningsföretaget Gazprom Bureniye och har tillgångar som enligt Forbes är värda cirka en miljard dollar (elva miljarder kronor). Han är också delägare i SGM-gruppen.

När USA införde sanktioner mot Arkady Rotenberg 2014 köpte sonen Igor delar av sin pappas aktier.

Ryske presidenten Vladimir Putin (till vänster) och Boris Rotenberg (till höger).

Igor Rotenberg är ordförande i National Telematic Systems samt aktieägare i RT-Invest Transport Systems. Båda företagen arbetar med transport och logistik. Enligt den brittiska regeringen har företagen en stor strategisk betydelse för den ryska regeringen.

Sanktioner mot Putins innersta krets väntas

EU väntas också införa sanktioner mot Ryssland, bland annat mot flera högt uppsatta tjänstemän i Vladimir Putins innersta krets, rapporterar The New York Times. Detaljerna väntas bli officiella inom kort.

Listan över personer som kommer att påverkas av sanktionerna inkluderar bland andra Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu och Putins stabschef Anton Vaino. Tidningen skriver att det är oklart om listan över personer kommer att ändras innan sanktionerna blir officiella.