Kommunen har aktiverat sin krisledningsnämnd

Publicerad 2020-03-16

Uppsala kommun uppmanar anställda att arbeta hemifrån om man kan.

Med anledning av Folkhälsomyndighetens uppmaning till boende i Stockholmsregionen att jobba hemifrån, väljer nu också Uppsala kommun att göra samma sak.

– För att vara snabba i vår hantering har vi idag aktiverat kommunens krisledningsnämnd. säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande och ordförande i krisledningsnämnden.

På måndagen gick Folkhälsomyndigheten ut med en uppmaning till personer i Stockholm att jobba hemifrån om möjligheten finns. Nu väljer Uppsala kommun att agera, och uppmanar Uppsalabor att göra samma sak.

– Kommunens verksamhet kommer fortsätta i samma omfattning som hittills med medarbetare på plats. Men vi ser att flera beslut kan komma behöva fattas med kort varsel, och det kan bli aktuellt med att omprioritera bland kommunens verksamheter, säger Erik Pelling (S).

Uppsala kommun har aktiverat sin krisledningsnämnd.

”Viktigt att arbeta om man är frisk”

Att aktivera en krisledningsnämnd innebär att hela eller delar av kommunens nämnders verksamhetsområden kan tas över. Krisledningsnämnden har då möjlighet att göra prioriteringar.

Krisledningsnämnden beslutade att arbete från annan plats måste utgå från att det finns förutsättningar att utföra sitt arbete på distans, och baseras på överenskommelse mellan medarbetare och närmaste chef.

– Lika viktigt som det är att vara hemma om man är sjuk, lika viktigt är det att arbeta om man är frisk. Men om arbetsuppgifterna medger kan distansjobb vara en bra åtgärd, säger Fredrik Ahlstedt, andre vice ordförande i kommunstyrelsen och i krisledningsnämnden.

Följ ämnen i artikeln