Knockoutseger för Mitt Romney

Publicerad 2012-03-21

Vann primärvalet i Illinois med tolv procentenheter

NEW YORK. Mitt Romney tog en knockoutseger i natt.

Han vann primärvalet i Illinois med tolv procentenheter – och är nu långsamt på väg att säkra nomineringen.

Samtidigt gjorde Newt Gingrich praktfiasko och kom sist.

– Det finns inte längre någon poäng med hans kampanj, konstaterade expertkommentatorer på amerikansk tv under natten.

De halsbrytande svängningarna i det republikanska primärvalet fortsätter.

Så sent som för en vecka sedan åkte Mitt Romney på en dubbel sydstatssmäll i Alabama och Mississippi – och såg ut som en mycket tilltufsad ”front runner”, utan mycket till momentum och svikt i steget.

Men sedan dess har han vunnit i Puerto Rico – och i natt gick han alltså på knock i Illinois, näst efter Florida den hittills största delstat som fördelat sina delegater.

Han fick 47 procent av rösterna – hela tolv procentenheter mer än närmaste rivalen Rick Santorum.

Hårda svingar mot Obama

Det betyder inte att ledartröjan sitter alldeles perfekt på ex-guvernören från Massachusetts nu heller , men det betyder att han skaffat sig ett psykologiskt övertag och ett delegatmatematiskt försprång vare sig Santorum eller någon annan ser ut att kunna överbrygga

Därför var det kanske inte så konstigt att Romney under sitt segertal utanför Chicago i natt – enligt många det bästa han hållit under hela valrörelsen – lät så presidentlik.

Svingarna mot Obama var inte bara de hårdaste hittills, de var de fyndigaste också.

– Presidenten talade häromdagen om att vi i Amerika Är Thomas Edison, bröderna Wright och Bill Gates. Det har han i och för sig rätt i. Problem är att Barack Obama fortfarande är Barack Obama, hette det bland annat.

Praktfiasko för Gingrich

Rick Santorum, ordentligt tillplattad i Illinois alltså, klargjorde i sitt tal hemma i Pennsylvania att han fortsätter framåt med full speed och tänker vinna Louisiana på lördag.

Det gjorde Newt Gingrich också – trots att han svarade för ett praktfiasko i natt och alltså kom sist, efter en Ron Paul som inte fört någon kampanj i Illinois överhuvudtaget.

– Det finns inte längre någon poäng med hans kampanj. Den är i praktiken över nu, konstaterade kommentatorn David Gergen på CNN.

Ron Paul lämnade som sagt Illinois åt sitt öde. Istället besökte han Jay Lenos ”The Tonight Show” – och beskrev där hur han sätter sitt hopp till ett ”brokered” – eller öppet – konvent i augusti, vilket väntar om inte Romney kan bärga de sammanlagt 1144 delegater som krävs för att säkra nomineringen.

– I andra valomgång behöver de delegater som är knutna till en viss kandidat inte vara knutna längre. Då kan de rösta efter eget huvud och då tror jag vi får stor framgång, hette det.