"Stoppa utvisningen av Hiyab och Deymond"

Publicerad 2011-11-24

Nästan samtliga riksdagspartier vill ändra reglerna

Barnen Hiyab och Deymond riskerar att utvisas till Italien, men har inga anhöriga där.

Aftonbladets rundringning visar att de allra flesta riksdagspartierna vill se en ändring i regelverket.

– Vi ska inte skicka barn dit, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Hiyab, 3, och Deymond, 5 har bott ett år hos Therese och Jens Nilsson i Boden sedan de övergavs av sin mamma.

Migrationsverket har nu beslutat att utvisa barnen till Italien.

Tycker du att det är rätt?

Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet:

– Nej, det här är otroligt grymt. Hur ska så här små barn klara sig. Det är så otroligt mycket osäkert med det här överhuvudtaget. Om man ska fatta ett sådant beslut måste man bara helt säker att det finns något tryggt att komma till i Italien. Det är tveksamt, även om det inte är fullt så hemskt som i Grekland så är det hemska förhållanden för invandrare i Italien.

Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet:

– Nej, jag tycker att det är inhumant att utvisa till länder som har så dåligt flyktingmottagande som Italien. Barnen borde få fortsätta sin uppväxt i Sverige.

Emma Henriksson, migrationspolitisk talesperson för Kristdemokraterna:

– Jag har svårt att uttala mig om just de här barnen då jag inte har all information.

Erik Almkvist, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna:

– Jag kan inte uttala mig om det specifika fallet utan att ta del av all information. Av det som framgår har två fel begåtts. Ett, två barn har blivit övergivna av sin familj. Två, det är inte rätt att först ge barn en familj i Sverige och sen efter ett år verkställa en utvisning. I så fall skulle man ha gjort det direkt.

Ulf Nilsson, migrationspolitisk talesperson för Folkpartiet:

– Jag har svårt att yttra mig i ett enskilt fall när vi inte har alla fakta. Om de uppenbarligen har uppehållstillstånd i Italien och enligt alla principer hör hemma i Italien så är det svårt på den grunden att säga att det är fel.

Tobias Billström, migrationsminister, Moderaterna:

– Nej, jag har ingen möjlighet som att som minister engagera mig i ett enskilt fall, eftersom riksdagen har bestämt en ordning där myndigheter och oberoende domstolar fattar beslut vem som får lov att stanna i Sverige och inte får det.

Eva Lena Jansson, migrationspolitisk talesperson för Socialdemokraterna:

–  Det är svårt att uttala sig i enskilda fall då jag inte har all fakta. Vi socialdemokrater tycker att barns rättigheter i asylprocessen måste stärkas och här har Sverige en hemläxa att göra. Vi står bakom Dublinsamarbetet.

Fredrik Federley, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet:

– Jag vill avvakta och höra vad Migrationsverket säger. Just nu pågår en prövning och vi vet inte hur det kommer bli. Men vi är tydliga i riksdagen om att barnperspektivet ska beaktas.

Bör reglerna ändras?

Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet:

– Ja, det här är ett resultat av Dublin-avtalet. Folk kan inte själva välja var de kan söka asyl och då blir det så här. Det är ovärdiga mottagarförhållanden i Italien. Om alternativet är att leva på gatan i Grekland eller Italien det klart att det tagit sig vidare till Sverige. Det är viktigt att flyktingar själva kan välja var de kan söka asyl.

Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet:

– Ja, Miljöpartiet anser att det bör finnas ett undantag till både Malta och Italien i Dublin-förordningen. Vi ska inte skicka barn dit. För det är väldigt dåligt mottagande för speciellt barn och lever inte upp till de krav på hur man behandlar barn. Barn sätts i flyktingläger som inte har bra kvalité överhuvudtaget.

Emma Henriksson, migrationspolitisk talesperson för Kristdemokraterna:

– Ja, man ska inte kunna utvisa ensamma barn om det inte finns en lämplig vårdnadshavare.

Erik Almkvist, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna:

– Det är förtidigt att säga utifrån det här fallet. Många handläggningstider är för långa. Om barnen från början hade blivit utvisade hade säkert ingen anknytning till Sverige. De ska utredas på den plats där det är adekvat.

Ulf Nilsson, migrationspolitisk talesperson för Folkpartiet:

– Ja, Folkpartiet vill ha en ny genomgång av begreppet "synnerligen ömmande omständigheter" speciellt för barn och sjuka. Vi vill föreslå några fler möjlighet till undantagstillstånd. Speciellt barns situation ska beaktas.

Tobias Billström, migrationsminister, Moderaterna:

– Nej, jag har inte någon anledning att här i dag sätta ner foten, och säga att vi behöver göra en förändring, i varken den ena eller den andra riktningen. Men vi för intressanta samtal kring det här, både inom alliansen naturligtvis, men också med Miljöpartiet.

Eva Lena Jansson, migrationspolitisk talesperson för Socialdemokraterna:

– Vår uppfattning är att Dublinförordningen kan utvecklas och förbättras. Vi vill sätta hårdare press på de EU-länder som inte uppfyller bra villkor för flyktingmottagandet. Vi tycker dessutom det är dags att göra FNs barnkonvention till Svensk lag.

Fredrik Federley, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet:

– Vi inväntar att Migrationsverket fattar ett beslut.