Kött återkallas efter salmonellalarm

Uppdaterad 2012-05-30 | Publicerad 2012-05-29

Scan och Coop drar tillbaka köttfärs som kan vara salmonellasmittat.

2,3 ton kött.

Så mycket återkallar Scan efter ett salmonellalarm.

Det handlar om enkilosförpackningar nötfärs och blandfärs.

Scan drar tillbaka 2,3 ton kött efter att spår av salmonella hittats i ett stickprov.

Varorna i fråga är Scans enkilosförpackningar med nötfärs och blandfärs daterade till den 22 maj.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Det vi kan konstatera är att kontrollerna fungerar och att vi inte drar oss för att återkalla när vi märker minsta lilla avvikelse, säger Scans kommunikationsdirektör Sara Hoff.

Återkallades i söndags

I söndags återkallades flera förpackningar med nötfärs, blandfärs och hamburgare av märket Coop sedan spår av salmonella upptäckts.

Nu dras allt som producerats på samma linje i samma anläggning tillbaka som en säkerhetsåtgärd, skriver Scan i ett pressmeddelande.

Varifrån kommer salmonellan?

– Över 99 procent av svenska djur är salmonellafria, men någonstans kan djur ändå bära på det. Ibland hittar man en nål i en höstack och det har vi gjort här, säger Scans kvalitetsdirektör Torbjörn Lithell.

”Normal kontrollprocedur”

Borde inte allt kött kontrolleras, om en betydande del av alla djur har salmonella?

– Jo, om det vore en betydande del, men det är det inte. Vi gör kontroller överallt i vår produktion hela tiden och hittar i princip aldrig någonting. När vi hittar något ökar vi provtagningarna under ett halvårs tid, sedan drar vi ner på dem igen. Det är en normal kontrollprocedur.

Enligt TT omfattas även Coops enkilosförpackningar med fläskfärs samt en- och tvåkilosförpackningar med nötfärs med utgångsdatum den 30 maj.

Kunder som har köpt någon av produkterna uppmanas att lämna tillbaka den till butiken.