Gör upp om miljonerna

Uppdaterad 2012-05-21 | Publicerad 2012-05-20

Så kämpar kändisarna för arven

Här är kändisarna som gör upp om miljonarven i rätten.

Folkkära skådespelerskan Annalisa Ericson lämnade halva sin förmögenhet till en konststiftelse.

– Jag tänker kämpa med alla medel som finns, säger sonen Claes von Segebaden, 68.

Han har stämt stiftelsen som bär hans mors namn och där flera personer ur Sveriges kulturelit ingår.

Claes von Segebaden anser att Annalisa Ericson, som blev 97 år, lurades att skänka bort hälften av sin förmögenhet på tolv miljoner kronor.

– Jag har intyg från flera läkare att hon var dement när hon skrev sitt testamente fyra år innan hon gick bort, säger han.

Kostar mycket pengar

Enligt honom har modern upprepade gånger sagt att ”arvsfrågan är solklar” – han skulle ärva allting.

Han förbereder sig nu på en utdragen kamp. En rättsprocess kommer att ta minst ett år och kosta mycket pengar, befarar han.

På onsdag nästa vecka måste stiftelsens juridiska ombud tala om för tingsrätten hur de ställer sig till Claes von Segebadens anklagelser.

– Vi kommer att bestrida hans krav, säger styrelseordföranden Peter Schildt.

Gick bort 2008

Han menar att Annalisa Ericson visste precis vad hon gjorde när hon testamenterade miljonerna till stiftelsen.

– Jag tror att hennes son bara vill ha hela arvet själv, säger Peter Schildt.

Radioprofilen Helena von Zweigbergk och hennes fyra systrar är också indragna i en pågående arvstvist.

Fadern Jurgen von Zweigbergk, som 79 år gammal gick bort 2008, lämnade efter sig ett hus på Fårö, runt en miljon kronor och 300 målningar av Gotlandskonstnären Stig Alyhr till döttrarna. Men de största tillgångarna kom från hans fru, döttrarnas styvmor, Christine Alyhr.

I hennes testamente står det att maken ska ärva henne, men när han dör ska allt gå till Stig Alyhr-sällskapet. Tingsrätten gav systrarna rätt, men ärendet överklagades till hovrätten.

Vill inte uttala sig

Helena von Zweigbergk har tidigare sagt att ”det är uppenbart vem som står närmast i den här historien”, men att hon och systrarna ska respektera rättens utslag.

– Så länge rättsprocessen pågår vill jag inte uttala mig, säger hon.

Skådespelaren Johan Rabaeus och hans två bröder har anlitat en boutredningsman via tingsrätten för att fördela arvet efter fadern som gick bort för två år sedan. En av bröderna fick ett hus i Schweiz medan fadern levde den andre ärvde en villa på Lidingö. När resten skulle delas mellan bröderna blev ingenting kvar till Johan Rabaeus efter att faderns skulder betalats.

– Det här är absolut inget bråk mellan oss tre och vi är helt överens om att det här ska göras, säger Johan Rabaeus.

5 andra kända arvstvister

Stieg Larsson: Författarens böcker har sålt i över 60 miljoner exemplar i 48 länder. Efter hans död 2004 har hans familj stridit med livskamraten Eva Gabrielsson om rättigheterna till böckerna. Eva Gabrielsson var inte gift med Stieg Larsson och har därför ingen juridisk rätt till arvet, men hon hävdar bland annat att hon varit medförfattare.

Harry Schein: I ett testamente upprättat 2005 tillföll det mesta av hans kvarlåtenskap vännen Eva Fischer. När han gick bort i februari 2006 hittades ett nytt testamente fasttejpat under ett bord som gav större delen av arvet till en granne. 2010 fick Eva Fischer arvsrätten efter ett beslut i tingsrätten.

Jarl Kulle: Familj­en stred länge om egendomen Gregersboda. De två äldsta döttrarna förlorade godset till Kulles hustru efter ett beslut i hovrätten 2002.

Jan Stenbeck: Arvet efter Jan Stenbeck tog fyra år att reda ut. Affärsmannen hade ett okänt, femte, barn som krävde sin rätt av dödsboet.

Evert Taube: Sönerna Per-Evert och Sven-Bertil bråkade om Taubes arv. De pratade inte på flera decennier.