Sorg och oro i Kenya efter massaker

Uppdaterad 2015-06-18 | Publicerad 2015-04-03

Kenya är ett land i sorg efter den hänsynslösa massakern mot ett universitet i Garissa.

Den somaliska extremistgruppen al-Shabaab har tagit på sig dådet, där uppemot 150 människor dödades.

– Människor har reagerat med både ilska och sorg. Det här är första gången som så många människor dödats i den här staden. Det kom som en chock för många, säger Alinoor Moulid, kenyansk frilansjournalist som befinner sig i Garissa.

Han beskriver läget i staden som lugnt, men med stark närvaro av polis och militär.

– Just nu är den största rädslan att fler attacker ska vara planerade. Den här staden har varit relativt lugn de senaste månaderna och återkomsten av den här typen av attacker kommer få många att lämna staden, framförallt de som kommer från andra delar av landet.

Värsta attacken på decennier

Attentatet är det värsta i landet sedan bombningen av USA:s ambassad i Nairobi 1998, som krävde 200 människoliv. Förutom de 147 som dödades i angreppet skadades även ett 80-tal personer.

– Jag har pratat med ett par studenter som låg på sjukhus med skottskador. De var traumatiserade och kunde inte prata särskilt länge, men de berättade att angriparna var urskillningslösa, säger Alinoor Moulid i telefon till TT.

Ibrahim Garane, som bor mitt emot skolan, var på väg till morgonbönen när angriparna öppnade eld framför honom.

– Jag trodde att de också var på väg till skolan för att be och jag blev chockad när de vände sig om och sköt ihjäl vakterna, berättar han för den kenyanska tidningen The Standard.

”Låter oss inte skrämmas”

Den somaliska extremistgruppen al-Shabaab har tagit på sig dådet. Den kenyanska polisen har utlyst en belöning motsvarande 1,8 miljoner kronor till den som har uppgifter som kan leda till gripandet av den person som misstänks vara hjärnan bakom attacken.

– Kenyas regering kommer inte att låta sig skrämmas av terroristerna, som har gjort dödandet av oskyldiga människor till en metod för att förolämpa regeringen, säger inrikesminister Joseph Nkaissery till reportrar utanför universitet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Somalias president Hassan Sheikh Mohamud säger samtidigt att dåden visar på "behovet att stärka anti-terrorsamarbetet mellan de två länderna, i syfte att eliminera detta hot från regionen".

TT

Följ ämnen i artikeln