Desperata brevet från skräckfängelset

Publicerad 2015-09-18

Fängslade i Tunisien Vädjar till Wallström

Nu vänder sig de båda fängslade svenskarna Daniel Bakke och Per-Åke Helgesson direkt till utrikesminister Margot Wallström.

I ett brev som smugglats ut från det tunisiska fängelset berättar de om dödshoten.

– De är desperata, säger Bakkes bror Christian Franzetti.

Christian Franzetti, bror till Daniel Bakke, visar ett gammalt brev som han smugglade ut från den fängslade Per-Åke ”Pelle” Helgesson.

I snart tre år har Daniel Bakke, 39, och Per-Åke Helgesson, 55, suttit fängslade i Tunisien.

De greps i november 2012 och anklagades för försök till kidnappning. Svenskarna arbetade för ett norskt säkerhetsföretag och har hela tiden uppgett att de var i landet för att hjälpa en norsk kvinna, vars dotter olovligt förts till Tunisien.

Helgesson har dömts till tio års fängelse och Bakke till fyra år, i sammanlagt tre olika rättsfall.

Men åklagaren har överklagat och ett av de tre fallen har ännu inte avgjorts.

I april sänktes svenskarnas straff – något som fyllde deras anhöriga hemma med hopp om en snar fångutväxling med Sverige. Detta var kort efter utrikesminister Margot Wallströms besök i landet.

Kallas terrorister

Men tiden har gått och ännu har svenskarna inte fått något datum för när det sista överklagandet ska tas upp. Kampanjen mot Bakke och Helgesson i tunisiska medier har tidvis varit hätsk och de har bland annat har kallats ”de svenska terroristerna”, enligt Christian Franzetti, bror till Daniel Bakke.

Förhållandena i fängelset har under sommaren blivit än värre.

– En annan typ av fångar har släppts in i deras cell. Våldsamma typer. Det är näst intill upplopp i cellen. Deras mat försvinner och deras mediciner stjäls, säger Christian Franzetti.

Vädjar om hjälp

Nu vädjar svenskarna om hjälp – direkt till utrikesminister Margot Wallström.

I ett brev som smugglats ut från fängelset, och som Aftonbladet har tagit del av, skriver de:

”UD måste vara klara över att vi två är utsatta för ett mycket grovt missbruk av den tunisiska lagstiftningen. (...) Övergreppen fortsätter och sanktioneras. (...) Vi har en mycket farlig situation Margot, inte bara juridisk. Vi är också hotade till livet. (...) Det är tre år nu av stress, rädsla, sömnlöshet, depression, psykiskt och fysiskt lidande, gråt och förnedring. Vi måste få komma hem till våra familjer och barn nu. Vi har lidit nog.”

”Är desperata”

Enligt Franzetti har andra europeer som dömts för grövre brott blivit frigivna tidigare, då deras regeringar har satt större tryck på Tunisien.

– De är desperata. Den som kan göra något är Margot Wallström, det måste upp på den nivån, säger han.

Anna Ekberg på utrikesdepartementets presstjänst uppger att Wallström ännu inte nåtts av brevet.

– Vi följer ärendet och avvaktar att rättsprocessen avslutas. Ambassadören eller personal från konsulatet ska även besöka svenskarna inom kort.