Paniken i morse

Publicerad 2011-08-08

Världens börser rasade – G7-länderna i akuta samtal

KRISMÖTE Japans hårt pressade finansminister Yoshihiko Noda försökte ge lugnande besked inför en skog av kameror och mikrofoner, strax innan de japanska börserna öppnade – och genast dök med 1.6 procentenheter.

Världsekonomin är i gungning – efter hårda smällar mot USA och ett Europa i finanskaos.

I natt dök Tokyobörsen när handeln öppnade – Nikkeiindex föll 1,6 procent.

Och SEB:s chefekonom Robert Bergqvist förutspår att Stockholmsbörsen faller med kring 2 procent under inledningen på måndagen.

Nu måste Barack Obama lösa enorma problem för att få fart på världsekonomin.

Efter fredagens kreditchock i USA störtdök kurserna runt om i världen när börserna öppnade i natt svensk tid.

Redan i går pekade det nedåt på börserna i Dubai och Tel Aviv. I den israeliska huvudstaden stängdes till och med handeln under en tid efter att kursen rasat med sex procent.

Kraftig nedgång

När marknaderna i Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland öppnade tidigt i morse så sjönk de alla kraftigt. Störst nedgång noterades i Kina, Hongkong och Sydkorea. Vid sextiden på morgonen svensk tid var ledande index där ned med kring 4,0 procent, enligt TT. Och i Shanghai hade börsen i morse backat med 4,8 procent.

Men i Tokyo och Bombay var fallen mindre, mellan två och tre procent. Även i Nya Zeeland och Australien var nedgången måttligare.

Eurosamarbetet hotat

I ett försök att lugna marknaden meddelade Japans finansminister Yoshihiko Noda kort före börsens öppning att G7-länderna kommer att hålla en telefonkonferens senare under dagen.

Det i kombination med Europeiska centralbankens besked att den stödköper statsobligationer i Spanien och Italien gjorde att det befarade jätteraset dämpades.

Utöver krisen i USA dras även många länder i sydeuropa med enorma skuldproblem som i längden riskerar att stjälpa hela eurosamarbetet. Företrädare för både G20-gruppen och G7-gruppen satt i går och i natt i akuta telefonkonferser.

Stockholm ned

Men än så länge finns bara ett fåtal tecken på att den svenska marknaden skulle vara i fara.

– Vår ekonomi är utlandsberoende och påverkas av krisen, men det är för tidigt att säga hur det påverkar exporten. Än så länge handlar det om en börskris, vi har varken sett någon nedgång i industrin eller ökad arbetslöshet, säger Lars Jonung, professor i ekonomi vid Lunds universitet.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist förutspår att Stockholmsbörsen faller med kring 2 procent under inledningen på måndagen.

– Men jag hoppas på viss lättnad efter det att ECB sagt att man ska köpa statspapper och G7-länderna att de ska samarbeta nära för att nå stabilitet. Men det finns fortfarande många djupgående problem, och jag tror att vi kommer att ha ett bistert börsklimat fortsättningsvis under veckan och under resten av hösten, säger Bergqvist.

Obama får skulden

Efter nattens ras riktas nu världens intresse mot USA. Den amerikanska ekonomin är världens största och landets ekonomiska kräftgång skapar stor oreda runt om i världen.

Efter beskedet i fredags att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s sänkt USA:s kreditbetyg är president Obama hårt pressad. Och i går flaggades för ytterligare sänkningar av betyget.

Eftersom republikanerna kontrollerar kongressen så har president Obama enorma problem med att genomföra den besparingspolitik som han vill få igenom. Dessutom får han nu från flera håll skulden för att USA förlorar i ekonomisk trovärdighet.

Republikanerna båkar

Martin Gelin, journalist som just nu skriver på en bok om den amerikanska högern:

– Det är väldigt svårt att samarbeta med en kongress där en stor del utgörs av republikaner som har ett enormt motstånd mot att höja skatterna, säger han.

Men bråken i Washington är bara ett av Obamas problem när det gäller att få fart på ekonomin. Landet har en skyhög statsskuld, hög arbetslöshet och utkämpar två dyra krig.

– Inom några år tror jag att det kommer att förhandlas fram en kompromiss som innebär att skatterna höjs och att det görs ännu större besparingar inom försvaret och i sjukförsäkringssystemen. Men just nu har Obama väldigt begränsade möjligheter att göra något, säger Martin Gelin.

Obamas huvudvärk

Bråken i Washington

Schismen med Republikanerna, som kontrollerar kongressen, och Tea Party-­rörelsen har gjort presidenten närmast förlamad. Han har nu svårt att driva igenom den saneringspolitik som han anser nödvändig.

Det enorma skuldberget

USA har en statsskuld på cirka 92 000 miljarder svenska kronor. Nyligen förhandlades en höjning av underskottstaket fram, men situationen har skadat landets ekonomiska anseende.
Täppa till de svarta hålen i social- och sjukförsäkringen
USA spenderar 10 000 miljarder dollar varje år, 43 procent av sina budgetutgifter, på dessa program som många anser behöver effektiviseras och reformeras.
Återupprätta den ekonomiska trovärdigheten
När kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s sänkte USA:s kreditbetyg i fredags var det ett hårt slag mot Obama. Kina, som är på stark ekonomisk frammarsch, var snabbt ute och fördömde USA.
Dyra krig i Afghanistan & Irak

20 procent av landets utgifter går till försvaret. Nyligen beslutades om nedskärningar inom Pentagon, men fortfarande kostar krigen USA enorma summor.

Morgonens utveckling: I Kina, Hongkong och Sydkorea gick ledande index ned med kring 4,0 procent. I Shanghai hade börsen i morse backat med 4,8 procent. Singapore-börsen hade vid 07.15 svensk tid fallit med 4,9 procent Tokyo och Bombay hade mindre fall, mellan två och tre procent. Även Nya Zeeland och Australien hade måttligare nedgång. Klockan nio öppnar börserna i Frankfurt, London och Stockholm. USA-börsen öppnar 15.30.