AUF: Vi tar tillbaka vårt land

Publicerad 2011-07-29

Arbetarpartiet och AUF höll minnestund för offren på Utøya.

För en vecka sedan kämpade de för sin överlevnad på Utøya.

På fredagen talade de inför Arbetarpartiets minnesstund.

AUF-ledaren Eskil Pedersen lovade att ungdomspartiet skulle vara tillbaka på Utøya igen – den 22 juli nästa år.

– Vi är här i djupaste sorg. Men vi ska ta tillbaka vardagen igen och vårt land, sa Eskil Pedersen.

Folkets hus i Oslo var fullt till sista rad med medlemmar från arbetarpartiet, AUF och svenska socialdemokraterna för att minnas offren efter tragedin som rammade sommarlägret på Utøya och regeringskvarteret i Oslo för en vecka sedan.

– Sist vi var här var salen full av engagemang. Vi diskuterade och voterade. I dag samlas vi igen, denna gång i djup förtvivlan och hjärtskärande sorg, säger Norges statsminister och minnesstundens förste talare, Jens Stoltenberg.

I stället för att applådera lyfte åhörarna varsin ros i luften.

Jens Stoltenberg lovade att tapperheten hos de överlevande ungdomarna skulle leva kvar, förvaltas.

Bland de överlevande ungdomarna fanns AUF-ledaren Eskil Pedersen. Han befann sig på Utøja och lyckades undkomma terroristens dödande skott.

Ta tillbaka Utøya

Utøya har varit AUF:arnas samlingsplats i mer än 60 år. Ön har tidigare varit fylld av politiska diskussioner, fotboll och lek.

– Förra fredagen blev vårt Utøya i stället fyllt av flykt, gråt, smärta och död, säger Eskil Pedersen.

Han fortsätter:

– Vi måste fortsätta kämpa för det vi brinner för. Fortsätta där vi avbröts i fredags. Gärningsmannen har sagt att AUF och Arbetarpartiet var målet. Men målet blev mot hela landet. Han ville ramma våra grundläggande värderingar, demokrati och öppenhet, säger Eskil Pedersen.

Trots det ofattbara tragedi som skadat Norge och AUF vill ungdomspartiet på inget sätt låta förövaren segra.

–  Vi har stort ansvar där vi bestämmer oss för vad den 22 juli ska betyda framöver. Detta är vändpunkten, en nystart och start på något stort och varaktigt. Förra fredagen var vi samlade på Utøya. Den 22 juli nästa år är vi tillbaka igen på Utøya. Vi ska ta tillbaka vardagen igen och vårt land, säger Eskil Pedersen.

SSU-ordförande talade

Sverige hade flera representanter på plats i Folkets hus, socialdemokraternas partiordförande, Håkan Juholt, och SSU:s ordförande Jytte Guteland som även talade.

Aftonbladets reporter på plats, Josefin Sköld, berättar att Guteland var märkbart rörd.

Tårarna hängde i luften tillsammans med ett hav av röda rosor.

–  Vi bär er sorg. Vi vet att det är omöjligt att lyfta sorgen för er, men förlusten sitter som is också hos oss som finns i era grannländer. Det finns ett nytt allvar också hos oss runt er. Vi känner att AUF är vår tvilling. Generationer av SSU:are har inspirerats av ert engagemang, säger Jytte Guteland.

Efteråt berättade Jens Stoltenberg för Aftonbladets reporter att han framför allt uppskattade Jytte Gutelands tal.