Sök på Google – med bilder

Publicerad 2011-06-24

Nu kan du söka på Google.se med bilder i stället för ord.

Hur funkar det? Ladda upp en bild och sök.

I Aftonbladets söktest hittade Google information om 6 av 13 bilder.

Känner igen ansikten Googles nya söktjänst analyserar din bild och skapar en matematisk modell baserad på bildens unika punkter, linjer och struktur. På så sätt kan sökjätten se likheter och hitta andra bilder av samma person.

Glöm skrivna ord. Söksajten Google.se lanserar en ny sökfunktion. Nu ska användarna få fram information med hjälp av en bild. Det är i alla fall tanken.

Ladda upp bilder

När du väljer bildsöket på Googles sajt klickar du på kameran i sökrutan. Därefter öppnas en ruta där du kan ladda upp en bild. Sedan gör Google sitt.

– Teknologin analyserar din bild och skapar en matematisk modell baserad på bildens unika punkter, linjer och struktur. Bilden matchas mot miljarder bilder i vårt index. Sidanalyser hittar sen textbeskrivning av din bild, säger Christine Sörensen, pr-ansvarig på Google Norden.

Aftonbladets testar

När Aftonbladet testar bildsöket blir det ett varierat resultat. Sökmotorn hittar bilder, nyhetsartiklar och uppslagsverk om 6 av 12 bilder. Google kände varken igen Hollywoodstjärnan Alexander Skarsgård eller kinesiska muren.

Bildsöket har en bit kvar, enligt Google.

– Bilder på kända platser och personer är lättare att hitta. Som alla nya tjänster är den inte alls perfekt och vi arbetar hela tiden på att förbättra den, säger Christine Sörensen.

Bilderna som laddas upp sparas på söksajten för att förbättra sökfunktionen.

– Det är ett sätt att göra tjänsten bättre på samma sätt som när vi sparar ordbaserade sökloggar det vill säga för att motverka spam och generellt förbättra igenkänningsfunktionen. Bilderna publiceras däremot inte någonstans, säger Christine Sörensen.