Måste jobba – 140 mil från sin dotter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-10

Rebecka, 26, har fått jobb.

Men det är en provanställning på deltid 140 mil från ettåriga dottern.

Hon måste tacka ja – annars dras a-kassan in.

mister a-kassan ”Jag försöker att inte tänka på hur det ska gå. Men det är svårt”, säger Rebecka Magnusson, som anvisats ett jobb 140 mil från sin dotter Saga, 1 år.

Rebecka Magnusson bor i Luleå tillsammans med sin man Daniel och deras ettåriga dotter Saga.

Hon är springvikarierande förskollärare och stämplar upp till heltid. Han jobbar i den lokala matbutiken.

Men nu tvingas Rebecka bort. Långt bort.

Enligt arbetsförmedlingens regler måste hon nämligen vara beredd att flytta. Och för några dagar sedan kom en omskakande anvisning – från Karlskrona. En nybyggd förskola söker personal och trots att där varken finns löften om fast tjänst eller heltidssysselsättning så ombeds hon söka.

– Det känns riktigt jobbigt. Jag måste ta en provanställning 140 mil från min familj. Vi har inte råd att förlora a-kassan.

”Hänsynslöst”

– Jag vill ju verkligen jobba. Jag har aldrig fuskat eller tackat nej till arbetstimmar. Men det här är hänsynslöst.

Familjen Magnusson kan nu bara hoppas på att deras vädjan väcker gehör hos dem som bestämmer. Men det ser inte ljust ut.

Karin Svanborg är chef på arbetsförmedlingen i Karlskrona:

– Jag kan inte uttala mig i ett specifikt fall. Men generellt så är ju det här vårt jobb. Vi ska visa på lediga tjänster där de finns, säger hon.

– Alla som skriver in sig får från början möjlighet att klargöra om de har några speciella skäl att inte söka i hela landet.

Små barn anses inte vara anledning att tacka nej.

– Vi utgår från att den som är inskriven hos oss vill ha jobb. Tackar folk nej måste vi rapportera det till a-kassan, säger Karin Svanborg.

Hos familjen Magnusson är det nervöst. Hon måste lämna besked senast den sista november och letar desperat efter jobb närmare Luleå.