Sköt mot bank – polisen jagar rånare

Publicerad 2013-05-12

Två gärningsmän försökte råna en värdetransport i anslutning till Swedbanks lokaler på Storgatan i Södertälje.

Flera skott avlossades i samband med rånet.

– Det sa bara pang, pang, pang. Folk flydde åt höger och vänster, säger Mikael Ivarsson, 65.

Rånarna flydde på en motorcykel och är fortfarande på fri fot.

Rånet inträffade vid 13-tiden på söndagen. Enligt uppgift ska gärningsmännen ha avlossat minst fyra skott mot Swedbanks lokaler och sedan försvunnit från platsen.

– Jag hörde skotten. Det hade kommit en värdetransport precis innnan. Det finns ett café utanför, med uteservering. När det sköts sprang alla därifrån, säger ett vittne på plats.

"Hörde bara pang, pang, pang"

Mikael Ivarsson, 65, satt bara några meter ifrån platsen.

– Jag satt och fikade och hörde bara pang, pang, pang. Folk flydde åt höger och vänster. När jag tittade ut såg jag två män med hjälmar och gula masker som försvinner från platsen, berättar han.

Enligt uppgifter ska männen ha skjutit sönder glaset till entrédörren med pistol och sedan försökt sparka sig in. Enligt uppgift till Aftonbladet ska männen även ha varit beväpnade med yxa och pistolerna ska ha haft ljuddämpare. Männen ska ha fått med sig två värdetransportväskor ut från banken som de sedan släppte innan de försvann.

– Jag såg hur de kom ut bakom bilen och bar två väskor. Sedan satte de sig på mc:n och släppte väskorna innan de åkte iväg. Det såg konstigt ut, säger Ibrahim, 33, som blev vittne till händelsen.

Enligt värdetransportföretaget Nokas säkerhetschef Johan Peterson lämnade rånarna platsen tomhänta.

– Min uppfattning är att de inte fick med sig någonting, säger han.

Maskerade med hjälmar

Enligt uppgift försvann de två gärningsmännen i riktning mot centralen på en stulen motorcykel.

– De var maskerade med hjälm och försvann från platsen. Vi pratar med vittnen, säger Towe Hägg, vakthavande vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Strax före klockan 14:00 hittades en motorcykel några kilometer från brottsplatsen, vid Blombacka förskola. Polisen har spärrat av området.

– Vi tror att det är ett av fordonen som gärningsmännen har försvunnit på, säger Towe Hägg.

En personbil som var parkerad i närheten av banken är tagen i beslag då den kan ha betydelse i utredningen, uppger polisen.

Sökte i villaområde

Polisen följer nu upp de tips på personer som beter sig underligt eller fordon som körts vårdslöst eller de bilar som har parkerats konstigt. Polisen söker efter rånarna med helikopter och hundpatrull.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska gärningsmännen ha bytt fordon från en motorcykel till en svart bil. Strax efter klockan halv två på eftermiddagen fick räddningstjänsten ett larm om en bilbrand på Visättravägen i Flemingsberg. Polisen som var på plats kunde konstatera att det inte rörde sig om en bilbrand. Det var en mc-hjälm som brann, polisen ser nu om den kan ha koppling till rånet i Södertälje.

Ingen skadad

En person på plats filmade rånet.

– Jag bläddrade upp kameran i telefonen. Allt gick väldigt snabbt, säger personen och tillägger att rånet skedde 50 meter från guldbutiksrånet i januari i år.

– Det känns overkligt.

En förundersökning om grovt rån är inledd. Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelsen.