Syriska rebeller hotar med vedergällning

Publicerad 2013-02-21

Rebelltalesman: "Vi kommer att hämnas"

Inbördeskriget i Syrien riskerar att sprida sig över gränsen mot Libanon.

I flera uttalanden hotar rebeller att attackera den militanta rörelsen Hizbollahs posteringar inne i grannlandet. 

– Vad som hänt den senaste veckan är att Hizbollah har avfyrat granater mot byar i Qusayr-regionen, säger Fria syriska arméns general Selim Idriss på telefon till AFP, uppger TT.

Efter några veckors relativt lugn i inbördeskrigets Syrien har våldet återigen eskalerat de senaste 10 dagarna. Hårda strider har ägt rum när rebeller gjort framryckningar in i huvudstaden Damaskus, uppger flera internationella medier.

Strider över gränsen

Samtidigt har rebellposteringar i staden Qusayr, nära den libanesiska gränsen, under flera dagar utsatts för kraftiga granatattacker, uppger Fria syriska armén och anklagar den libanesiska militära organisationen Hizbollah för att ligga bakom attackerna.

– Vad som hänt den senaste veckan är att Hizbollah har avfyrat granater mot byar i Qusayr-regionen. Det kan vi inte acceptera, säger Fria syriska arméns general Selim Idriss på telefon till nyhetsbyrån AFP, uppger TT.

Stöds av Iran

Hizbollah är den mest inflytelserika politiska och militära aktören i Libanon, med starka band till den iranska regimen - som i sin tur står nära Syriens president Bashar al-Assad. Talesmän för Hizbollah har tidigare medgett att rörelsens soldater finns i Syrien, men hävdar att de inte deltar i striderna. Uppgifterna har dock ifrågasatts av rebellerna som anklagar Hizbollah för att aktivt strida på den syriska regimens sida i konflikten.

Hotar gå in i Libanon

I en filmsekvens som publicerades den 17 februari syns syriska rebeller strida vid vad som uppges vara gränsen mot Libanon och i tisdags gick Fria syriska armén ut med ett uttalande, där man varnade Hizbollah för vidare attacker.

– Om Hizbollahs granatbeskjutning inifrån Libanon, mot byar och obeväpnade civila på syriskt territorium, inte upphör inom 48 timmar kommer vi att ta saken i egna händer och svara mot källan av beskjutningen och stoppa den inne på libanesiskt territorium, stod det i uttalandet som publicerats på Facebook, enligt The Washington Post.

Hizbollah har ännu inte bemött uttalandet.

De värsta striderna sedan kriget startade

En rebellattack på Hizbollahs posteringar inne i Libanon skulle, enligt bedömare, vara "explosivt" och kunna påverka hela regionen.

Enligt rebellsoldater har flera Hizbollah-anhängare dödats de senaste dagarna och striderna vid gränsen uppges vara de värsta sedan konflikten började för snart två år sedan.

– Vi kan besvara all eld som kommer över gränsen och om de inte slutar kommer vi att hämnas, säger Loay Meqad, talesman för Fria syriska armen, enligt The Washington Post.