Kravet från skolan: Betala om du vill dina barns bästa

Publicerad 2014-11-01

Kritik mot Enskilda Gymnasiets "frivilliga betalningar"

Enskilda gymnasiet hävdar att de ber om "frivilliga donationer" till undervisningen.

Men Skolinspektionen håller inte med - och föräldrar vittnar nu om press från skolan att betala in pengar.

– De säger att man ska betala "om man vill sina barns bästa", säger "Anna", som har barn på skolan.

4000 kronor varje termin. 25 000 kronor för en språkresa.

I går skrev Aftonbladet om att Enskilda gymnasiet i Stockholm får skarp kritik från Skolinspektionen för att skolan systematiskt ber om "frivilliga bidrag" från elevernas föräldrar.

Vid upprepade tillfällen har skolans Föräldraförening skickat ut brev till elevernas föräldrar och uppmanat till donationer.

"Känns lögnaktigt"

Skolinspektionen skriver i sitt beslut att "brevens formuleringar gör att bidraget inte upplevs som frivilligt".

Föräldrar har hört av sig till Aftonbladet efter artikeln - och vittnar om press från skolans representanter att varje termin betala flera tusen kronor i donationer.

– Jag var på ett första föräldramöte där rektorn berättade lite om skolan. Sedan kom föräldraföreningens representant upp och började prata om målsättningen att alla föräldrar ska betala in 4000 kronor per termin. De säger att man ska betala "om man vill sina barns bästa", säger "Anna", som har barn på skolan.

Enskilda gymnasiets rektor Lena Birkmanis ville i går inte kommentera Skolinspektionens beslut.

– Jag kan tyvärr inte kommentera det alls. Jag har inte satt mig in i det och du har fått information innan mig, sa hon.

"Lögn", enligt flera personer som Aftonbladet varit i kontakt med.

– Det känns så lögnaktigt. Rektorn står där tillsammans med biträdande rektor när föräldraföreningens representant pratar om donationerna. Hon var där och hon såg supernöjd ut, säger "Anna". 

"Det blev som en häxjakt"

Enligt en tidigare elev på skolan har systemet med "frivilliga bidrag" alltid funnits på Enskilda gymnasiet.

2012 övertog den nystartade föräldraföreningen "Föreningen Enskilda Gymnasiet" uppdraget att samla in pengar till skolan. Enskilda gymnasiet menar själva att föreningen är frikopplad från skolan - något Skolinspektionen ifrågasätter. I sitt beslut konstaterar myndigheten att Enskilda gymnasiet har ansvar för föfeningen.

– När föräldraföreningen infördes skickades det ut mail stup i kvarten. Det ledde till en stress bland eleverna och alla undrade vilka som betalar och vilka som inte betlar. Det blev som en häxjakt, säger en tidigare elev.

25 000 kronor för språkresa

En annan del av Skolinspektionens kritik handlar om en årlig språkresa som årskurs två i gymnasiet gör. För att genomföra resan ber skolan om 25 000 kronor per elev.

– Den där resan har alltid funnits. Men många gånger har man fått stora donationer från privatpersoner. När min årskurs skulle åka pratades det mycket om att de som inte betalade inte kunde förvänta sig att åka. Det var en betalning per elev - inte en donation. Det var flera som inte följde med, säger en tidigare elev.

Målet: 4 miljoner kronor per år

Enligt Enskilda gymnasiets årsredovisning för 2012/2014 innebar donationerna ett extra tillskott till skolan på 1,7 miljoner kronor.

Men i flera brev från Föräldraföreningen är målet satt betydligt högre än så.

"Föräldraföreningen har satt upp ett långsiktigt mål om att kontinuerligt bidra med 4 miljoner kronor årligen till skolans verksamhet. Skulle samtliga föräldrar bidra med 4000 kronor per barn och termin når vi vårt mål", skriver man i ett mail.

I ett annat brev slår man fast:

"Vi har satt upp som mål att samtliga vi föräldrar med barn på Enskilda Gymnasiet, både i grund- och gymnasieskolan, bidrar med 4000 kr per barn och termin (eller belopp utifrån familjens förmåga) till skolans kärnverksamhet".

Pengarna går oavkortat till skolan, uppger föräldraföreningen.

Men exakt hur pengarna används är oklart.

– Skolan säger att pengarna används för att vi ska få de bästa lärarna. Men hur det går till vet jag inte. För mig låter det som mutpengar, säger en förälder.

Skolinspektionen kräver i sitt beslut att Enskilda Gymnasiet ska vidta åtgärder för tydliggöra att utbildningen är avgiftsfri.