Så tycker de – egentligen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-17

Politikerna lovar sänkt skatt, lägre ­maxtaxa och billigare krog­rundor.

Men för två av tre väljare går ­ideologin före plånboken.

Aftonbladet ger dig en snabbguide till vad partierna står för 

– egentligen.

SOCIALDEMOKRATERNA

Mona Sahlin

PARTILEDARENS LEDORD

Jag är väldigt förtjust i uttrycket ”av var och en efter förmåga och åt var och en ­efter behov” – eller ”att lösa gemensamma problem med gemensamma lösningar” – eller ”om min frihet blir större på någon annans bekostnad, så har hela samhällets frihet blivit mindre”. Ska du bara ha ett ord så är det jämlikhet. Det är det som är socialdemokrati.

UR PARTIPROGRAMMET

Vårt mål är ett samhälle utan över- och underordning, utan klasskillnader, könssegregation eller etniska klyftor, ett samhälle utan fördomar och diskriminering …

IDEOLOGISK HISTORIA

Grundades 1889 med målsättningen att uppnå socialism på demokratisk väg. S har efterhand accepterat ­marknadsekonomin, men förblir ett ­antikapitalistiskt parti.

TALAR OGÄRNA HÖGT OM

Att monarkin ska avskaffas. ”Socialdemokratin (vill) också verka för att monarkins arvsprincip avskaffas och ersätts av en republik, där statschefen ­direkt eller indirekt väljs av folket.”

MILJÖPARTIET

Maria Wetterstrand

PARTILEDARENS LEDORD

Grön ideologi är ett långsiktigt och solidariskt ansvars­tagande för människor, miljö och kommande generationer, ­sprungen ur folkrörelser och människor engagemang.

UR PARTIPROGRAMMET

Vår vision är samhällen som lever i fredlig samexistens, verkar i jämlikt samarbete och där människor, djur och natur ­respekteras.

IDEOLOGISK HISTORIA

Bildades 1981 och har sitt ursprung i miljörörelsens gröna ideologi. Ser ­miljön som en integrerad del av ekonomin, formulerat i begreppet kretslopps­ekonomi”. Var från början motståndare till EU, men accepterar nu unionen.

TALAR OGÄRNA HÖGT OM

Att man vill att alla ska få lön – utan att jobba.

”Alla som saknar inkomst ska vara garanterade ett stöd som går att leva på, oavsett vilken inkomst man haft ­tidigare och oavsett orsaken till att man saknar inkomst. För dem som har låga inkomster ska stödet trappas av med en lämplig procentsats av inkomsten. Detta system kan kallas för en form av medborgarlön eller basinkomst.”

VÄNSTERPARTIET

Lars Lejonborg

PARTILEDARENS LEDORD

Vänsterpartiet vill skapa ett demokratiskt, jämlikt och hållbart samhälle befriat från klass-, köns-, och etniskt förtryck.

UR PARTIPROGRAMMET

Det ekonomiska fåtalsväldet måste ge plats åt de arbetandes demokratiska förvaltning. Införandet av socialismen kräver kapitalismens avskaffande.

IDEOLOGISK HISTORIA

Grundades 1917 efter en vänster­utbrytning från Socialdemokraterna. Var till slutet av 1960-talet nära knutet till Sovjetunionen och slopade ­kommunismen på 1990-talet.

TALAR OGÄRNA HÖGT OM

Att EU bör upplösas. Partiets krav på löntagarfonder är inte heller uppe på dagordningen så ofta. ”Samhällsfonder och löntagarfonder skall användas för att stärka de arbetandes makt och det samhälleliga ­inflytandet över produktion och kreditförsörjning.”

MODERATERNA

Fredrik Reinfeldt

PARTILEDARENS LEDORD

Frihet är viktigt. Det betyder att människor ska växa av egen kraft. Att de ska kunna fatta sina egna beslut. Ett Sverige som håller ihop kring en politik som skapar jobb och uppmuntrar arbetsmoral är viktigt.

UR PARTIPROGRAMMET

I ett moderat Sverige är det möjligt att bli något tack vare egna ansträngningar. Där ­betyder det mer vart man är på väg än var man kommer ifrån.

IDEOLOGISK HISTORIA

Bildades 1904 som ett konservativt parti som försvarade kungahuset, polisen och militären. När välfärdsstaten växte fram försökte partiet försvara ­privata intressen mot skattehöjningar. Har med åren allt mer påverkats av marknadsliberalismen. Kallar sig i dag liberalkonservativa.

TALAR OGÄRNA HÖGT OM

- Vill på sikt sänka skatterna till samma nivå som resten av Europa. Något som enligt partiets motståndare skulle kräva kraftiga nedskärningar i offentlig sektor.

- Kritiken mot facket. I partiets idé­program står det om arbetsmarknaden

”… omsorgen om fackliga och andra ­intressen hindrar nya jobb att komma till”.

FOLKPARTIET

Jan Björklund

PARTILEDARENS LEDORD

Frihet under ansvar, med ett socialt skyddsnät som stöttar när det behövs.

UR PARTIPROGRAMMET

I ett liberalt välfärdssamhälle bidrar stat, kommuner och ­frivilliga gemenskaper till alla människors trygghet och förankringar. Välfärdspolitikens viktigaste uppgifter är att bidra till människors rätt till självbestämmande, till att deras grund­läggande behov tillgodoses och till att nya möjligheter ges till dem som ­annars skulle ha få livschanser.

IDEOLOGISK HISTORIA

Partiet bildades 1934 men har sina rötter i 1800-talets rörelse för lika rösträtt. Med socialliberalismen ville partiet kombinera frihet med social rättvisa och bli ett alternativ till såväl Social­demokraterna som Moderaterna. Har de senaste tio, femton åren fått en ­tydligare borgerlig profil.

TALAR OGÄRNA HÖGT OM

Att man vill göra det svårare att få tag på öl, vin och sprit.

”Även den totala alkoholkonsumtionen måste minska. Det finns övertygande belägg för att en politik som minskar tillgängligheten av alkohol också minskar alkoholkonsumtion och alkoholskador.”

KRISTDEMOKRATERNA

Göran Hägglund

PARTILEDARENS LEDORD

Kristdemokraterna vill skapa ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter.

UR PARTIPROGRAMMET

Kristdemokrati är demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund. Med kristna värden avses de allmänt giltiga värden som inspirerats och förvaltats av den kristna traditionen.

IDEOLOGISK HISTORIA

Grundades 1964 som en kraft mot uppluckringen av gamla värden som kyrka och familj. Vägrade från början ta ställning mellan blocken men gick 1991 in i en borgerlig regering.

TALAR OGÄRNA HÖGT OM

Abortmotståndet.

”En abort innebär att ett liv släcks. Målet ska vara ett samhälle där ­aborter inte ­efterfrågas.”

Följ ämnen i artikeln