Unga ryssar kidnappas till kriget: ”Räder utan motstycke”

Publicerad 2023-12-06

Unga ryska män omringas på gatan och kidnappas till armén.

Inte ens allvarligt sjuka slipper undan.

Det är Putins nya drag för att ordna kanonmat till kriget.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Sedan 1 oktober pågår den återkommande höstliga inkallelsen av värnpliktiga i Ryssland. Målet denna höst är 130 000 nya värnpliktiga, i åldrarna 18 till 27 år.

– Just nu pågår räder som är utan motstycke för att samla in värnpliktiga i Moskva, skriver BBC Russian Service.

21-årige Radomir (som egentligen heter något annat) berättar om hur studenthemmet där han bodde en morgon plötsligt var omringat av soldater från Rysslands nationalgarde, Rosgvardija, och mönstringspersonal. Utan att knacka eller presentera sig gick de in i rummen och krävde att få se studenternas pass och inkallelseordrar.

– Från mitt rum tog de mig och en kille till. De satte alla i en buss och körde iväg mot ett okänt mål, utan att förklara någonting, säger han till BBC.

Radomir lyckades senare på dagen rymma från mönstringskontoret. Många andra har inte samma tur.

Ryska rekryter på den ockuperade Krim-halvön i september 2022.

Unga får handbojor på mönstringskontoren

Ryska poliser och nationalgardister fångar in unga ryssar på gatan, i tunnelbanan, på köpcentra, i ungdomshärbärgen. Sedan utsätts de för det som börjat kallas ”mönstring på en dag” – direkt efter tester och läkarbesök blir de inkallade och skickas till ett regemente samma dag.

Få undkommer, eftersom poliser vaktar mönstringskontoren. I några fall har laglydiga ungdomar till och med fängslats med handbojor, för att inte kunna rymma, skriver BBC.

Ingen hänsyn tas till sjukdomar som normalt skulle ge frisedel. Skoliosdrabbade, astmasjuka, plattfotade och psykiskt sjuka godkänns av läkarna och skickas iväg.

– Jag är såklart ingen läkare, men han ser frisk ut, sade en i mönstringspersonalen till en ung man med en svår hudsjukdom och en hel drös med läkarintyg som ignorerades.

Unga ryssar på ett mönstringskontor i Batajsk den 26 september 2022.

Årets jakt på värnpliktiga är inte den första. Taktiken med räder där unga män omringas och samlas in för värnplikt har använts till och från sedan 2008, men då i mindre omfattning.

Ryska människorättsorganisationer och advokater känner till tusentals klagomål, ofta från släktingar till de tvångshämtade unga männen.

Tonåringar som vägrar mönstring skickas till Undersökningskommittén – den ryska åklagarmyndigheten – och hotas med tio års fängelse, enligt BBC.

Ryska rekryter på ett mönstringskontor efter Putins mobiliseringsorder i september 2022.

Migrantarbetare får ryska pass – tvingas mönstra

Arbetskraftsinvandrare från Kazakstan, Tadzjikistan och andra delar av gamla Sovjetunionen är särskilt utsatta i dagens Ryssland. Plötsligt har det blivit lättare för dem att få ryskt medborgarskap, men baksidan är att de då riskerar att bli inkallade till armén.

Under sensommaren genomfördes räder där hundratals migrantarbetare samlades in från Sankt Petersburg i väster till Krasnojarsk i öster, och direkt skickades till mönstringskontor.

– Vi bör utgå från att tvångsrekryteringen av centralasiater som fått ryskt medborgarskap ökar. Regeringen vågar förmodligen inte utlysa total mobilisering, de vill undvika panik bland ryssarna. Så migrantarbetarna – som är mest skyddslösa – kommer att drabbas hårdast av kriget, säger Temur Umarov på Carnegie Endowment for International Peace till tidningen Meduza.

Migrantarbetare från Tadzjikistan infångade vid en räd i ryska Sankt Petersburg i augusti 2023.

Officiellt skickas inte värnpliktiga till fronten. Men lagar är en sak och verkligheten en annan i Putins rike. Redan efter fyra månaders tjänstgöring är det lagligt att skicka även värnpliktiga till Ukraina.

Efter den ryska invasionen av Ukraina den 24 februari 2022 lovade Vladimir Putin att inga värnpliktiga skulle skickas till fronten. När det visade sig att det ändå skedde erkände Putin problemet och lovade att åtgärda det. Men sedan dess har det gång på gång visat sig att värnpliktiga dött vid fronten i Ukraina och i ryska gränsområden mot grannlandet.