Ambulanser gavs till Ukraina utan tillstånd

TT

Publicerad 2023-10-05

En frivilligorganisation har skänkt militära ambulanser till Ukraina och därmed brutit mot Försvarsmaktens gåvovillkor, rapporterar Ystads Allehanda. Arkivbild.

Terränggående ambulanser som skänkts av Försvarsmakten till en frivilligorganisation har skänkts vidare till Ukraina. Därmed bröt föreningen mot Försvarsmaktens gåvovillkor, att ambulanserna inte fick skänkas eller säljas vidare, rapporterar Ystads Allehanda.

Försvarsmakten har sedan tidigare klippt banden med organisationen och nu har Ystads kommunledning anmält föreningen till Säkerhetspolisen, länsstyrelsen och landshövdingen.

– Det har vi gjort för att det här handlar om krigsmateriel som är viktigt för svenskt totalförsvar. Av allt att döma är det här en omfattande och oerhört allvarlig historia och vi måste ha hjälp med att reda ut den, säger kommunens säkerhetschef Gabriella Westheim till tidningen.

Ystads kommun hävdar också att material har sålts vidare och att vinsten inte hanterats korrekt. Kommunen misstänker att vinster från krigsmateriel som skänkts till föreningen och sedan sålts vidare kan ha hamnat i privata fickor.

Dessutom kan militära registreringsskyltar enligt kommunen riskera att hamna i orätta händer i samband med att fordon har sålts eller skänkts av föreningen.

Följ ämnen i artikeln