Kallare luft drar in framåt mitten av julveckan

TT

Publicerad 2023-12-17

Än finns det hopp om en vit julafton även i södra Sverige. Arkivbild.

Efter en helg med mildare väder drar kallare luft återigen in över Sverige i mitten av julveckan.

Dagarna före julafton passerar dessutom ett område med snö över södra Sverige, vilket ger hopp om en vit jul även i syd.

De senaste dagarna har varit milda och blåsiga i stora delar av landet. Blåsten avtar något i början av julveckan, men den mildare luften är här för att stanna åtminstone fram till mitten av veckan. Först då sveper kallare luft ned över landet.

– Det blir kallare i hela landet, men tittar man på minusgraderna så ser de ut att ta sig ned över Svealand, säger Emma Rosengren, meteorolog på SMHI.

För boende i syd som önskar sig en vit jul finns det hopp – på torsdagen och fredagen passerar nämligen ett lågtryck över södra Sverige, vilket kan innebära en påfyllnad av snö lagom till julafton. Men lågtrycket är ”lurigt”, säger Emma Rosengren, vilket gör det svårt att veta exakt var snön faller och i vilka mängder.

– Men jag skulle ändå säga att den snö som kan lägga sig ser ut att kunna ligga kvar fram till julafton, säger hon.

SMHI har en orange varning – en tvåa på en tregradig skala – utfärdad för hård vind i kombination med kraftigt snöfall i Lapplandsfjällen och nordligaste Jämtlandsfjällen. Varningen gäller fram till klockan ett natten till söndag – fram till dess avråds personer starkt från att ge sig ut på fjällen.

I västra Vindelfjällen och södra Lapplandsfjällen ligger orangea varningar – den tredje nivån på en femgradig skala – för lavinfara.