Barbro Westerholm är död

Publicerad 2023-03-14

Den tidigare riksdagsledamoten Barbro Westerholm är död.

Hon blev 89 år gammal och hyllas nu för sin politiska gärning.

”Barbros heroiska kamp för människors frihet och lika värde lämnar bestående avtryck i Liberalerna och det svenska samhället”, skriver L-ledaren Johan Pehrson till Aftonbladet.

Barbro Westerholm var riksdagsledamot för Liberalerna och satt i riksdagen mellan 1988–1999 och 2006–2022.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson tackar Westerholm för allt hon gjort för friheten för utsatta människor, i ett inlägg på Twitter.

I en kommenterar till Aftonbladet skriver han:

”Vi är många som känner stor saknad, samtidigt som vi minns Barbro med värme och stolthet. Barbros heroiska kamp för människors frihet och lika värde lämnar bestående avtryck i Liberalerna och det svenska samhället. Det har sagts om Barbro att sällan har så många haft så mycket att tacka en människa för – jag kan bara instämma”, skriver Johan Pehrson, i ett sms till Aftonbladet.

Även tidigare L-ledaren Jan Björklund kommenterar Westerlunds bortgång på Twitter:

”Barbro! Vad hon gjort skillnad för många människor. Det har varit henne förunnat att få utföra en unik livsgärning. Ofta kontroversiell för sin tid. Alltid kämpande för sina idéer, ända in i det sista. Vila i frid”, skriver Björklund.

Johan Pehrson och Barbro Westerholm på prideparaden i Stockholm förra året.

Stark röst inom HBTQI

Barbro Westerholm var den äldsta riksdagsledamoten sedan 2018. Men hennes politiska karriär började mycket tidigare än så.

Under sent 1970-tal och fram till 1985 var hon som första kvinna generaldirektör för Socialstyrelsen och drev då igenom att homosexualitet inte längre skulle räknas som en psykisk sjukdom.

När hon sedan kom in i riksdagen 1988 blev en av hennes viktiga frågor den om partnerskapslag för homosexuella, en lag som 1995 trädde i kraft.

Barbro Westerholm på sitt arbetsrum i juli 1979.

1998 lämnade Barbro Westerholm politiken och blev ordförande för Sveriges Pensionärsförbund där hon engagerade sig ör att bekämpa åldersdiskriminering.

När hon sedan 2006 kom tillbaka som riksdagsledamot, var den frågan fortsatt en av hennes hjärtefrågor.

2019 valdes hon in i RFSU:s förbundsstyrelse och har genom sin karriär varit en stark röst för HBTQI-relaterade frågor.

Totalt tjänstegjorde Barbro Westerholm i riksdagen i 27 år.

Tobé: Vilken människa!

”Barbro Westerholm. Vilken människa! Sverige är dig evigt tacksam för allt du gjort och inte minst för att stärka hbtq-rättigheter. Vila i frid”, skriver EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M), på Twitter.

”Har nåtts av det tråkiga beskedet att Barbro Westerholm har gått bort. Vi kommer alltid minnas henne för hennes outtröttliga engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter. En gärning som gjort både politiken och världen lite bättre”, skriver statsminister Ulf Kristersson på Twitter.

Barbro Westerholm i riksdagen 1998.

”Det var Barbro Westerholm som gjorde oss psykiskt friska. En sann politisk hjälte har gått ur tiden. Stor respekt för hennes yrkesgärning”, skriver DN-kritikern Johan Hilton.

Nye C-ledaren Muharrem Demirok kommenterar Westerholms död så här:

”Det är med stor sorg jag tar del av att Barbro Westerholm avlidit. I hela sitt liv har hon gått före. För HBTQ-personers rättigheter, för kvinnors rätt till abort, för äldres villkor. För ett samhälle byggt på socialliberala värderingar. Mina tankar går till hennes anhöriga.”

På Stockholm pride 2019.

”Gjorde Sverige till ett bättre land”

Även flera politiker hyllar Barbro Westerholm för hennes politiska gärning efter hennes bortgång.

”Barbro Westerholm var en stark röst för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Utan hennes gärning hade svensk politik inte varit den samma. Jag kommer minnas henne med värme”, skriver S-ledaren Magdalena Andersson.

Märta Stenevi (MP) har kommenterat Westerlunds bortgång på Twitter:

”Nås av det sorgliga beskedet att Barbro Westerholm gått bort. Hon var en av de politiker som verkligen gått före och banat väg för många av oss andra, och som i sanning var liberal och progressiv. Hennes minne kommer leva vidare i svensk politik under lång tid”, skriver Stenevi.

Även Nooshi Dadgostar (V) kommenterar Westerlunds bortgång på Twitter så här:

”Det är tungt att läsa att Barbro Westerholm har gått ur tiden. Hennes gärning lever vidare, hon gjorde Sverige till ett bättre land. Hon stod upp för allas lika värde och rätt även i tider när det kom med ett högt politiskt pris. För det ska vi aldrig glömma henne.”

Per Bolund (MP) skriver på Twitter: ”Så oerhört sorgligt att Barbro Westerholm har avlidit. Hon var en verklig förebild som alltid hade ett respektfullt och medmänskligt sätt att bedriva politik. Vi har ett ansvar att följa hennes föredöme i det politiska arbetet. Vila i frid.”

Barbro Westerholm blev 89 år och dog efter en tids sjukdom. Hon lämnar efter sig sin make Peter, fyra barn samt barnbarn och
barnbarnsbarn, skriver Liberalerna på sin sajt.

Barbro Westerholm blev 89 år.