Flera fack ansluter i Teslakonflikten

Publicerad 2023-11-07

Strejken mot Testa utvidgas.

Nu ska alla svenska hamnar blockera lastning av Teslabilar.

Ett ytterligare strejkvarsel gör också att ingen städning ska genomföras på företagets anläggningar.

IF Metall inledde strejken förra veckan på företagets serviceanläggningar och verkstäder efter att Tesla vägrar teckna kollektivavtal med fackets medlemmar.

Nu hotar Transportarbetarförbundet med en blockad av lastning av Teslabilar till samtliga svenska hamnar från den 17 november. Sedan tidigare har fyra hamnar, däribland Göteborg och Södertälje, stoppat lastningen.

Även Hamnarbetarförbundet går in i konflikten.

"Metall har varit ute i strejk sedan 27 oktober. Vi ser att kravet på kollektivavtal är fullt legitimt, och lägger därför sympativarsel för att bidra till ökad press på Tesla i Sverige att teckna avtal", säger Hamnarbetarförbundets ordförande Martin Berg i ett pressmeddelande.

Dessutom har LO-facket Fastighet varslat om blockad. Det innebär stopp för städning av företagets lokaler.

Tesla vill ha öppen dialog

Samtidigt som man fått ut i strejk har det jobbats ändå på flera anläggningar ändå. Något som IF Metall ser allvarligt på.

Hittills har Tesla inte velat kommentera den pågående konflikten. Men nu har företaget svarat TT i en skriftlig kommentar.

"Det är olyckligt att IF Metall har vidtagit dessa åtgärder. Tesla följer svenska arbetsmarknadsregler, men har liksom många andra företag valt att inte ingå kollektivavtal. Vi erbjuder redan likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och finner ingen anledning att teckna något annat avtal", skriver företrädare för Tesla Sverige.

Bolaget vill istället hålla en öppen dialog med IF Metall. Någon kompromiss är inte i sikte. Inte heller några nya förhandlingar.

Följ ämnen i artikeln