Sorg i Falköping efter dödskraschen: ”Det var fruktansvärt”

Publicerad 2023-08-22

Fem kollegor dog i den våldsamma bilolyckan mellan Skara och Falköping. Dagen efter vilar sorgen tung över olycksplatsen och området.

— Stämningen är dämpad, säger Clarence Hamilton, som blev vittne till olyckan.

På gräsmattan utanför Clarence och Sarah Hamiltons bostad mellan Skara och Falköping är spåren av måndagens dödsolycka kvar. En registreringsskylt, en sönderslagen mobiltelefon och mängder av plastdelar ligger spridda efter den våldsamma kollisionen mellan en personbil och en lastbil, som slutade i fem människors död.

På väg hem från att ha handlat i Skara såg de rök stiga från sin tomt. Väl framme möttes de av skräcksynen – intill husets infart låg en lastbil med en personbil under fronten.

– Precis när vi svängde ned började det brinna i personbilen, säger Clarence Hamilton.

Clarence Hamilton.

Han säger att lågorna var omkring tio meter höga.

– Sen gick det väldigt fort. Det var en våldsam brand och vi såg att inga dörrar var öppna så vi förstod att det här, det kommer inte gå bra.

Kollegor dog i kraschen

Räddningstjänst och ambulanser kom snabbt till platsen och arbetet på platsen pågick fram tills tidigt under tisdagsmorgonen. Under natten lystes tomten upp av ljuset från räddningsfordonen som arbetade på platsen.

Vid femtiden på morgonen var bärgningen klar.

– Jag själv är utbildad brandman och min hustru är ganska garvad hon också, så vi är okej och inte chockade eller så. Men det som hänt är tragiskt och hemskt, säger Clarence Hamilton.

I personbilen färdades fem män, som samtliga dog i olyckan. De var kollegor och var på väg hem från jobbet. Under tisdagsmorgonen stängde företaget där de arbetade ned produktionen för att fokusera på medarbetarnas välbefinnande.

– Det är jättetungt. De var väldigt fina och uppskattade kollegor, säger männens chef till Aftonbladet.

Anhöriga samlades vid olycksplatsen

Muhudiin Boodaaye från Falköping kände två av de som dog – en av dem hade han träffat natten innan olyckan.

– Han ringde mig och bad om hjälp med ett ärende. Sen sa vi hejdå, då var klockan tolv på natten, säger Muhudiin Boodaaye.

Muhudiin Boodaaye kände två av de som dog.

När en av Muhudiins vänner sedan inte svarade i telefon under måndagseftermiddagen blev han orolig. Han ringde runt, och fick till slut besked om att bilen med hans två kompisar och deras tre kollegor hade krockat.

Då bestämde han och några personer till för att åka till akutmottagningen – men innan de hunnit ta sig i väg kom dödsbeskeden från polisen.

– Då fick vi panik. Alla blev ledsna, vi kände att det var hemskt, det var fruktansvärt, jag har aldrig värt med om något sådant, säger Muhudiin Boodaaye.

Han och flera andra vänner och anhöriga till de som dog samlades under tisdagsförmiddagen vid olycksplatsen.

– Vi är här för att sörja, och för att se vad som har hänt, säger Muhudiin Boodaaye.

Adam Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande i Falköping.

Flaggan på halv stång

Samtliga dödsoffer var hemmahörande i Falköping. Många i staden har påverkats kraftigt av det som hände under måndagseftermiddagen.

I moskén inväntas besked om när begravningar för männen blir aktuellt, och kyrkan håller öppet med extra bemanning på plats.

– Det finns personal kring kyrkan för att möta människor som känner oro eller har drabbats i något avseende, säger kyrkoherde Jonas Hagström.

I kyrkans expedition är ett ljus tänt för de som dött.

– Vi bad för dem i vår morgonbön, och sen pratade vi i personalen en stund kring detta. Om hur vi kan hjälpa till och vara ett stöd i den här situationen, säger Jonas Hagström.

Kyrkoherde Jonas Hagström.

Utanför det rödbruna kommunhuset i tegel vajar svenska flaggan på halv stång.

– Det är en sorgens dag i Falköping. Det är med bestörtning man tar emot ett sånt här besked, att fem personer mist livet och fem familjer förlorat en familjemedlem, säger Adam Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande.

”Visa stöd och empati”

Kommunchefen hörde av sig till Adam Johansson under måndagskvällen för att informera om olyckan. Men det dröjde fram till sent på natten innan omfattningen av det som skett stod klart.

Sedan dess har kommunen jobbat med att stötta de räddningsarbetare som arbetade med räddningsinsatsen under måndagen och natten mot tisdagen, och med att stötta de drabbade.

– Det är mycket tankar hos oss också. Man känner empati och stor sorg för de som drabbats. Samtidigt är vi professionella och måste hantera det här professionellt, säger Johansson.

Under tisdagen träffade Adam Johansson tillsammans med andra politiker och kommunchefer familjerna till två av de döda.

– Vi vill visa vårt stöd och vår empati. För familjerna finns det insatser från skolan men även från social omsorg och socialtjänst. För dem handlar det dels om att bearbeta sorgen, och dels om invänta besked om begravning.

Ingen är misstänkt för brott efter olyckan.

Vill se sänkt hastighetsgräns

Lastbilschauffören som krockade med personbilen ”mår efter omständigheterna väl”, uppger hans arbetsgivare för Göteborgs-Posten. Polisen har inlett en förundersökning rubricerad som grov vårdslöshet i trafik. I nuläget är ingen misstänkt för brott.

Olyckan skedde längs med länsväg 184, som är nio meter bred och där hastighetsbegränsningen är 80 km/h. I både Skara och Falköping finns stora lastbilsterminaler, och mycket tung trafik färdas längs vägen.

– När det är 80-väg kör folk i 90, och här är mycket trafik. Om Trafikverket lyssnar på det här så skulle jag vilja säga att det vore bra om ni sänkte hastigheten till 50, säger grannen Clarence Hamilton.

Muhudiin Boodaaye, som förlorade två vänner i kraschen på länsväg 184, vill veta varför det hände:

– Vi vill jättegärna att polisen ska utreda vad som har hänt, säger han.

 Trafikverkets utredare vid olycksplatsen.

På tisdagseftermiddagen fanns Trafikverkets utredare vid olycksplatsen för att genomföra en standardutredning, som alltid genomförs efter dödsolyckor. Kommunstyrelsens ordförande Adam Johansson (M):

– Det är lätt att man ställer sig den här typen av frågor efter att en sån här olycka skett. I första hand avvaktar vi polisens förundersökning och även Trafikverkets utredning. Sen är det klart att vi kommer ta del av och analysera det.

En stämning av sorg ligger över Skaraborgstrakten efter dödskraschen.

– Stämningen är dämpad, den kan inte vara annat än dämpad, säger Clarence Hamilton.

Kyrkoherde Jonas Hagström avslutar:

– Det är fruktansvärt tragiskt. En vanlig arbetsdag, och glädjen att få åka hem, och gemenskapen arbetskamrater emellan, och sen på ett ögonblick slås det sönder. Det är hemskt.

Följ ämnen i artikeln