Michail Gorbatjov död – var allvarligt sjuk med njurproblem

Uppdaterad 2022-08-31 | Publicerad 2022-08-30

Michail Gorbatjov bidrog till det kalla krigets fredliga slut.

Nu har han dött – 91 år gammal.

Den tidigare Sovjetledaren var allvarligt sjuk och uppges ha lidit av njurproblem.

Sjukhuset Central Clinical Hospital i Moskva meddelade den tidigare ledarens död under kvällen. Gorbatjov dog efter en lång tids sjukdom.

Enligt den ryska telegramkanalen Mash vårdades den tidigare Sovjetledaren på sjukhus efter att ha haft problem med njurarna.

Sjukdomsproblemen uppmärksammades redan under sommaren, vilket flera internationella medier rapporterade om.

Gorbatjov ska ha behandlats på sjukhusets specialavdelning innan han dog, enligt Mash.

Michail Gorbatjov föddes 1931 i byn Privolnoje i Stavropoldistriktet i södra Ryssland. Han studerade juridik och gav sig senare in i politiken.

När ledaren Jurij Andropov dog 1984 sågs Gorbatjov som en möjlig efterträdare i kommunistpartiet, men fick vänta ett år. Först när Konstantin Tjernenko dog 1985 tog han över som generalsekreterare. Han var då 54 år gammal.

Gorbatjov gjorde sig känd för reformer som ”perestrojka” och ”glasnost” som syftade till att öppna upp och modernisera det sovjetiska systemet. Som världsledare bidrog han till ett fredligt slut på det kalla kriget mellan öst och väst.

Den 25 december 1991 upplöstes Sovjetunionen. Gorbatjov blev stormaktens sista ledare. Han efterträddes av Boris Jeltsin som tillträdde som president i Ryssland.

1990 tilldelades Gorbatjov Nobels fredspris. Året därpå var han på blixtvisit i Stockholm där han välkomnades av dåvarande statsministern Ingvar Carlsson (S).

”La i praktiken ner Sovjetunionen”

Enligt Aftonbladets utrikespolitiska kommentator Wolfgang Hansson var Gorbatjov en ledare som betydde mycket för omvärlden.

– Det var han som öppnade Sovjetunionen och i praktiken han som la ner Sovjetunionen och skapade det som Vladimir Putin kallar den största geopolitiska katastrofen detta århundrade, säger han.

Wolfgang Hansson beskriver Gorbatjov som en dynamisk ledare som var ovanligt ung för att leda kommunistpartiets ordförande.

– Han kom in med en annan energi och förändringsvilja. Han såg att den här stormaktskampen mot USA inte skulle gå att vinna om man fortsatte på det spåret, säger han.

Han tror att omvärlden kommer att sörja ledarens död.

– Jag tror att omvärlden kommer att minnas honom i ljuset av vad Vladimir Putin gör idag. Han försökte ärligt reformera sitt land och ville ha välstånd för sina medborgare, säger Wolfgang Hansson.

Ska begravas bredvid frun Raisa

Efter sin tid på den världspolitiska scenen ägnade sig Gorbatjov åt sin politiska stiftelse i Moskva, skriver tyska ARD. Organisationen verkar för att främja demokrati och att stärka relationen mellan Ryssland och länderna i väst. Gorbatjov var också delägare i den regeringskritiska tidningen Novaja Gazeta som Vladimir Putin nu stängt ner.

Nyhetsbyrån Tass skriver att Gorbatjov kommer att begravas bredvid sin fru Raisa i en familjegrav på kyrkogården Novodevichy i Moskva.

Följ ämnen i artikeln