Polis frikänns från ansvar till 16-årige Alexanders död

Publicerad 2021-11-04

Alexander, 16, dog i en mopedkrasch när han förföljdes efter av en civil polisbil.

Polismannen som körde åtalades och på torsdagen föll domen: han frias från ansvar.

– Domen menar att det inte handlar om förföljande utan om upprepade stoppförsök, samtidigt som de skriver att polisen följer efter. Där har jag väldigt svårt att förstå domstolen, säger Anders Jacobsson, åklagare.

Den 12 maj 2020 dog 16-årige Alexander av allvarliga skallskador efter en mopedkrasch på ett gångstråk mellan radhusen i centrala Lerum.

Alexander och hans vän, som också satt på mopeden, följdes eter av polisen när den svåra olyckan inträffade. Polismannen som körde bilen åtalades för tjänstefel och vållande till annans död.

På torsdagen föll domen i Alingsås tingsrätt: polisen frikänns på båda punkterna.

I domen står:

Sammantaget anser tingsrätten att åklagaren inte förmått styrka sitt påstående om att polisen genomfört ett förföljande av flyende fordon i strid med polislagens allmänna principer om behov och proportionalitet.

Inte heller ger utredningen stöd åt åklagarens påstående att NN genom att ligga väldigt nära Alexander N med polisbilen hetsat/stressat eller agerat på annat sätt som lett till att Alexander N tappat kontrollen över crossen med dess tragiska följdeffekt.

Inte heller på annat sätt kan NN bedömas ha agerat så oaktsamt att det kan aktualisera straffansvar. Åtalet ska därför i sin helhet ogillas.

Åklagare Anders Jacobsson har ännu inte fattat beslut om han ska överklaga eller ej. Han menar dock att fråga kring efterföljelse bör utredas närmare.

– Enligt denna dom kan polisen göra hur många stoppförsök de vill innan det kallas förföljelse. Om inte vederbörande stannar vid stoppförsök och polisen följer efter så menar jag att det handlar om en efterföljelse, snarare än upprepade stoppförsök, säger Anders Jacobsson.

Han reagerar också på tingsrättens värdering av vittnesuppgifter, där han anser att polisens uppgifter värderats högre än övrig bevisning.

–Jag kan bara konstatera att man lagt polisens uppgifter till grund för domen och övriga hörda har inte värderats lika högt. Vilket jag tycker är lite konstigt, säger han.

Alexander blev 16 år.

Polisen tog upp jakten

Åklagaren ansåg att polisens förföljande av mopedisten inte var försvarlig enligt polislagen.

De två poliserna i den civila, vita polis-Volvon åkte den aktuella dagen till Lerums centrum för att ”arbeta mot trafik med inriktning mot mopeder och crossar”, skriver en av poliserna i sin avrapportering, en vecka efter dödskraschen.

Enligt polisen som satt i passagerarsätet såg de Alexander och hans vän på mopeden två gånger under kvällen. Andra gången när Alexander körde ut från parkeringen vid Lerums vattenpalats, cirka 300 meter från där kraschen sedan inträffade.

Det är då de bestämmer sig för att stoppa mopeden, enligt polismannens rapport: ”Patrullen kör bakom och signalerar stopp men mopeden väljer att fortsätta köra”.

Cirka 100 meter från vattenpalatsets parkeringsplats svängde Alexander in på ett gångstråk mellan radhusen.

– Min första tanke var att polisbilen jagade moppen, säger ett vittne i förhör. De kör ganska fort båda två, både polisbilen och moppen.

Alexanders grav.

Alexander och hans vän kraschade

Ett par hundra meter in på den lilla vägen kraschade mopeden. Alexanders vän flög av åt ett håll och undkom med lindrigare skador.

Alexander kastades åt andra hållet och troligen in i en stolpe, enligt förundersökningen.

Trots att han hade hjälm på sig var skadorna så allvarliga att hans liv inte gick att rädda.

– En polisman skriker: ”Helvete, helvete, jävlar”, säger ett vittne som kom till platsen sekunder efter kraschen.

Enligt vittnet hade den ena polismannen panik och den andre verkade försöka larma om hjälp över polisradion.

Klockan var då 17.32 och det var då som polispatrullen i den civila bilen kontaktade polisens ledningscentral om att det skett en olycka. Någon gång efter klockan 18, en halvtimme efter kraschen, nämns efterföljandet första gången enligt polisens logg av händelsen som finns i förundersökningen.

Familjen är vid olycksplatsen nästan varje dag.

Vännens ord: ”Tvärnitade framför oss”

Alexanders vän som satt bak på mopeden berättade i ett första förhör att han upplevde det som att efterföljandet varade i en minut efter att de först sett poliserna vid vattenpalatset.

– Och sen när vi skulle åka i väg så kom polisen och liksom tvärnitade framför oss. Och sen körde han (Alexander) i väg och så körde de efter, säger pojken i förhör senare.

Hur långt bakom dem poliserna var vet han inte. Han tittade aldrig bakåt.

– Men jag hörde dem eftersom de hade sirener på. Så jag visste ju att de inte var jättejättelångt bakom.

”Agerar inte som poliser”

Då åtalet mot polisen väcktes var Aftonbladet i kontakt med Alexanders föräldrar, mamma Anna och pappa Frode. Då var de lättade över att det skulle bli en rättslig prövning.

– Vi är väldigt glada över åklagarens beslut att väcka åtal och att polismannen ställs till svars, sa Frode Storåker.

Samtidigt sa han att de hela tiden upplevt det som att polisen försökt ”komma undan”, och inte berättat vad som verkligen hände den 12 maj 2020.

– Ingen av dem har agerat som man vill att en polis ska göra, deras historia är inte trovärdig.

Följ ämnen i artikeln