Vd:n om Malmöfestivalen: Det finns folk som lider

Av: Felix Blom, Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Totte Lundgren
Foto: DANIEL NILSSON
Totte Lundgren

I veckan kom domen: Malmöfestivalen ställer in.

Det var bara en tidsfråga med tanke på de restriktioner som råder under coronapandemin. Men vissa tycker att de borde tagit beslutet mycket tidigare och använt pengarna till annat.

– Det var väl inte oväntat, om man säger så, säger Totte Lundgren ,vd på KB.

Beskedet om hur Malmöfestivalen kommer att agera i coronapandemin har dragit ut på tiden, tycker Totte Lundgren. Redan i slutet av april skrev han ett upprop om att festivalen skulle ställas in, och att pengarna som kommunen betalar för festivalen skulle gå till det krisdrabbade kulturlivet i staden. Uppropet fick snabbt tusentals underskrifter.

– Jag kan inte förstå att de väntat så länge. Det är väl min reaktion på det. Nu har de ju frigjort lite pengar som kunde gå till kulturen.

Vad innebär det här för Malmö?

– Klart att många människor uppskattat den men man får väl lyssna på Folkhälsomyndigheten och politikerna istället.

Miljontals kronor i budget

2017 kostade Malmöfestivalen nästan 25 miljoner kronor. Varav Malmöborna fick betala runt 18 miljoner. Malmö stad räknar dock med att runt 150 miljoner kronor kommer näringslivet till gagn under festivaldagarna. Hur kommunen nu bör göra med festivalens överblivna budget är för Totte Lundgren glasklart.

– Det bör väl gå till andra aktörer i staden som är kulturbärare. Det kan vara både kommersiella och icke-kommersiella.

– Det finns folk som lider ekonomiskt i dessa tider. Det kan vara allt från kommersiell teater till KB, till Plan B till jazz i Malmö. Det finns många aktörer som är i skriande behov av pengar. Framförallt på sikt kommer det ju att vara så.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN