Man får sänkt straff för strypmord

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2020-06-29

En man i Karlskrona får sänkt straff för mord på sin fru. Arkivbild.

Under våren dömdes en 56-årig man i Karlskrona till 18 års fängelse för mord på sin fru. Mannen överklagade till hovrätten och får nu sänkt straff.

En sommarmorgon 2019 hittades en kvinna livslös i sin säng med ett buntband kring sin hals. Hennes liv gick inte att rädda. I april i år dömdes hennes 56-årige make till 18 års fängelse för mord, men mannen överklagade senare till hovrätten. På måndagen kom hovrätten över Skåne och Blekinge med sin dom: 16 års fängelse för mord. Förutom straffets längd gäller domen från tingsrätten, anser hovrätten. Åklagaren yrkade på livstids fängelse.

Dådet skedde i parets hem den 11 juli förra året och mannen ska enligt domen i tingsrätten ha planerat mordet under en tid. Han har själv hävdat att han hittade sin fru livlös i sängen tidigt på morgonen. Han har hela tiden nekat till brott och hävdar att kvinnan skadat sig själv. Hovrätten skriver i domen att det är uteslutet att kvinnan tagit sitt eget liv.

En blodanalys visar dock att kvinnan blivit utsatt för våld och enligt den tekniska undersökningen har det skett en omfattande städning av brottsplatsen i efterhand.

Mannen har även lämnat oriktiga uppgifter under utredningens gång, skrev tingsrätten i april i sin dom. Han ska också betala skadestånd på totalt 120 000 kronor till två av parets gemensamma barn.

Följ ämnen i artikeln