Flicka tvingades gå i samma klass som våldtäktsman

Publicerad 2023-05-31

I flera månader tvingades flickan gå till skolan och möta pojken som utsatt henne för våldtäkt.

Trots mammans kamp och vädjan till skolan hävdade skolan att det inte fanns något man kunde göra åt situationen.

– I det här fallet har man skyddat förövaren och inte offret. Min dotter har mått fruktansvärt dåligt över det här, säger flickans mamma.

När domen mot pojken föll stod det klart att flickan i flera månader tvingats möta sin förövare dagligen i skolan.

Trots att hennes familj kämpat för att hon inte skulle behöva träffa pojken. Men skolan i Halland hävdar att deras händer var bakbundna av skollagen eftersom att våldtäkten skett utanför skoltid.

I stället erbjöds flickan att börja i en skola i en annan stad, vilket även SVT Halland har rapporterat om.

– Jag har förståelse för att skolan inte kunde stänga av pojken innan domen kom, men det måste finnas en bättre lösning än att offret blir den som det flyttas på, säger flickans mamma till Aftonbladet.

Skolans förslag: Extralärare

Till slut kom skolan med förslaget om att sätta in en extralärare i klassrummet som stöd för pojken och flickan.

– Jag blev extremt upprörd då. Att sitta i samma rum som honom var ju aldrig ett alternativ för min dotter. Det är extremt kränkande att hon tvingats göra det. Och som mamma har jag känt mig så himla maktlös i det här.

Våren 2023 dömdes pojken mot sitt nekande för våldtäkt mot barn i både tingsrätt och hovrätt. Nu har flickans mamma anmält händelsen till Skolinspektionen.

– I det här fallet har man skyddat förövaren och inte offret. Min dotter har mått fruktansvärt dåligt över det här, säger flickans mamma.

Skolan hävdar att de var bakbundna av lagen och erbjöd flickan att börja på en skola i en annan stad.

”Skickar passning till politiker”

Även flickans advokat Hanna Spets har reagerat på skolans beslut att inte agera. Hon menar att det finns utrymme i lagen att försöka hantera situationen med eftersom att alla elever i svenska skolor enligt lag har rätt till ”tillförsäkras trygghet och studiero”.

– Om du har blivit utsatt för en våldtäkt är det en kränkning i sig att behöva möta personen som utsatt dig för det varje dag i skolan. Det säger sig självt, säger hon.

Hanna Spets berättar att hon arbetat med liknande fall och att skolor i de fallet valt att agera. Spets kräver nu en tydligare reglering för hur liknande fall ska hanteras när brottsoffer och förövare går i samma klass eller skola.

– Om lagstiftningen är så pass otydlig att skolan kan välja att tolka lagen på det här sättet så måste vi se över lagstiftningen. Jag skickar en passning till våra politiker.

Hon fortsätter:

– Det ska inte någonsin få gå till så här. Du ska inte behöva gå i samma klass som din våldtäktsman.

Den aktuella skolan skriver i ett mejl till Aftonbladet att de inte vill kommentera händelsen, men att de vill tydliggöra att åtal inte var väckt mot pojken när de började i samma klass till hösten.

Aftonbladet har sökt pojkens advokat som avböjer att kommentera.