Ny mystisk stank i Örebro

Publicerad 2023-11-10

Det stinker i Örebro. Igen.

Vid 02-tiden började samtalen komma in till räddningstjänsten.

– Vi har hanterat 10–15 samtal om och vi har även känt doften där vi sitter och jobbar, säger Moa Artursson, teamledare på SOS-alarm.

Vid klockan 01.50-tiden började samtalen om en illaluktande stank över Örebro-området komma in till räddningstjänsten i Örebro.

– Det är en konstig lukt. Vissa har beskrivit det som att det luktar bensin. Vi har fått 10–15 samtal om detta under natten, säger Moa Artursson, teamledare för SOS Alarm som svarar för räddningstjänsten i region Bergslagen.

En knapp veckan har gått sedan de boende i Örebro vaknade upp till en lukt som påminde om kattpiss.

Enligt SOS Alarm var boven i dramat den gången en industri i norra delen av länet.

– Då handlade det om att den här industrin hade startat upp en sodapanna. Vi har hört av oss till industrin även denna gång men inte fått tag på dem än, säger Artursson.

I nuläget är det inget som räddningstjänsten kan göra åt stanken.

Det ska dock inte handla om något som ska vara farligt för allmänheten.

– Nej, inte mer än att det luktar fruktansvärt, säger Moa Artursson till Nerikes Allehanda.

Flera upprörda läsare i Örebro har också hört av sig till Aftonbladet och beskrivit lukten.

Ann bor i Pålsboda och reagerar stark på stanken och är kritisk till räddningstjänstens avfärdande om att det skulle vara ofarligt.

– Det luktar jättestarkt. Det sticker i halsen och känns obehagligt. Min astma blir värre av detta så det blir att stanna inne. Man blir förvånad över att räddningstjänsten går ut och säger att det inte är någon fara, säger hon.

En annan läsare uppger att hela huset vaknat av stanken och att man fått stänga alla ventiler.

Väderfenomen påverkar

Stanken i förra veckan kunde delvis förklaras av väderfenomenet ”inversion”. Det innebär att dåliga lukter från exempelvis industrier stannar på marknivå, i stället för att stiga och blandas upp i luften.

– Det blir nästan som ett lock, vilket gör att den här lukten inte blandas om utan kan hålla sig ganska intensiv, sa SMHI-meteorologen Linus Karlsson till P4 Örebro i lördags.

Följ ämnen i artikeln