400 kronor för en lunch – Danmark brutalt dyrt för svenskar

Publicerad 2023-12-28

KÖPENHAMN. Vi sitter på Café Europa vid Ströget och förfäras över priserna på menyn. Även i vanliga fall vore det en dyr lunch. Med den rekordstarka danska kronan blir det nästan brutalt.

380 svenska kronor för en sallad och en liten flaska Ramlösa.

För svenskar har Danmark blivit ett av Europas dyraste länder.

– Jag tycker synd om er svenskar, säger Sören Bäck-Sönneby som vi träffar på gågatan.

Att vandra runt i Köpenhamn är att hela tiden drabbas av små chocker.

Priserna påminner rätt mycket om de svenska. Ända tills man börjar räkna med växelkursen. Tiden när en svensk krona var ungefär lika mycket värd som en dansk är över sedan länge.

Vi står utanför entrén till Tivoli och får en glimt av de vackra juldekorationerna inne i parken. Men den som vill få uppleva dem på nära håll måste punga ut med 155 danska kronor bara i inträde. Omräknat till svenska pengar blir det 240 kronor.

För en barnfamilj på fyra personer blir det nästan en tusenlapp bara för att få beundra den vackra ljussättningen. Jag kan tänka mig att en och annan svensk familj tvekar. Men för danskarna verkar det inte vara något problem. Kön för att betala är lång.

Rekorddyr öl

Fotografen Krister Hansson och jag struntar i Tivoli och går istället för att äta lunch. Café Europa ser trevligt ut och är proppfullt. Vi lyckas till slut få ett fönsterlöst bord i vad som mest påminner om en serveringsgång där man satt upp speglar för att det inte ska kännas så trångt.

Jag beställer en laxsallad för 198 kronor och en 33 cl flaska med citronsmakande mineralvatten för 48 kronor. Salladen består av några hoprullade skivor rökt lax, salladsblad och körsbärstomater. En tämligen ordinär lunchsallad.

Slutnota: 380 svenska kronor. Bara vattnet gick på 75 spänn.

Av menyn framgår att en stor stark (50cl) kostar 90 danska. 140 svenska för en öl måste vara något av rekord.

Krister slår på stort. En vanlig hamburgare med pommes och en flaska vatten. Den lunchen går på 440 svenska kronor.

”Trist för Sverige”

Då har vi inte fått något kaffe. Stegen styrs därför till den danska kedjan Lagekakshuset. Det blir en mellanstor latte i en pappmugg för 47 danska. För det dras det 72 svenska kronor från mitt konto. Den är åtminstone rätt god.

Vi kikar in på en Espresso House som det växt upp ett antal av i Köpenhamn. En latte eller cappuccino kostar 54 dkr. 80 kronor om man är svensk. Även med de höga kaffepriserna i Sverige får det en nästan att kippa efter andan.

Men danskarna verka inte det minsta brydda.

Det är ”hygge” så det förslår.

Julmarknaderna längs Köpenhamns shoppinggata är i full sving. Trots att det är en måndag är det fullt med folk som strosar runt bland stånden med dansk glögg, hemmagjorda korvar och lammfällar. Det är ”hygge” så det förslår.

Arbetskamraterna Niels Natorp och Elisa Estrup står med varsin mugg med gulaktig glögg och njuter av stämningen trots att temperaturen bara precis orkar över nollan. Inte minst är de glada över den starka danska kronan.

– Det är trist för Sverige men vi utnyttjar situationen så ofta vi kan genom att återkommande åka på inköpsresor till Sverige. Även med broavgiften lönar det sig.

Niels Natorp och Elisa Estrup njuter av julstämningen i den danska huvudstaden.

Tycker synd om svenskarna

Den enda nackdelen de kan se är att det samtidigt blivit dyrt för svenskar att åka över till Danmark.

– Vi ser inte längre så många svenskar som vi brukade. Men vi hoppas att den svenska ekonomin snart reser sig igen.

Niels Natorp höjer medlidsamt glöggmuggen för att visa att han tycker synd om svenskarna.

Morten Melin har tagit sig till julmarknaden med sina barnbarn.

Morten Melin, 64, leker med sina två barnbarn som klivit upp på en stor tomtesläde på julmarknaden. Han gillar den starka danska kronan.

– Men det är också höga levnadsomkostnader här i Danmark så jag vet inte om det gör så stor skillnad, säger han. Jag har varit på shoppingtur i Malmö men det var inte fullt så billigt som jag trodde.

Han är också lite förvånad över att regeringen och andra ansvariga samtidigt som de berömmer den starka danska ekonomin hela tiden vill spara.

– Vi ska spara på de äldre, på barnen och allting annat. Så jag undrar om ekonomin verkligen är så stark som de påstår. Men själv klarar jag mig fint.

Sören Bäck-Sönneby och Mia Schön Rabeck är ute i julhandeln. ”Jag tycker synd om er svenskar”, säger Sören.

Den danska kronan är knuten till euron. Det innebär att dess värde hela tiden följer den europeiska valutan. Men trots det är motståndet i Danmark att byta till euro kompakt. Danska folket har två gånger i folkomröstningar sagt nej till euron och att döma av dem vi träffar i Köpenhamn har motståndet snarast ökat.

Handlar om nationalkänsla

– Nej tack, säger Mia Schön Rabeck, 34, som bär en svart mössa med tofs som skydd mot den lite råa kylan.

– Vi ska inte ha någon euro. För mig handlar det mer om en känsla än om ekonomi.

Vilken känsla? undrar jag nyfiket.

– Kronan ger oss en romantisk föreställning om att vi fortfarande är vårt eget lilla land.

Niels Natorp är minst lika bestämd.

– Vi ska hålla fast vid kronan. Den ger oss en illusion om att vi fortfarande är självständiga. 

Han tar en sipp glögg ur pappmuggen.

– För mig handlar det om identitet. Nationalkänsla. Vi har alla fördelar med euron men kan ändå bevara danskheten. Det betyder också något.

Hans observation att det numera kommer betydligt färre svenskar till Danmark bekräftas av vår egen känsla när vi promenerar runt på Ströget och nere i Nyhavn. Vid tidigare besök har jag hört svenska hela tiden. Svenskar har till och med dominerat gatubilden. Nu hörs inte ett ord svenska bland de människor vi möter. Tyskar verkar det dock vara gott om.

En sak är billigare än hemma i Sverige.

Bara en sak billigare

När vi till slut efter flera timmar hör svenska och vill intervjua dem om den danska kronan blir svaret:

– Vi hoppar det.

Till slut hittar vi ändå något som är billigare än hemma. På en Circle K-mack vid utfarten från Köpenhamn kostar dieseln 12.19 kronor litern. Det blir 18,90 jämfört med runt 22 kronor på vår sida av Öresundsbron.

Men knappast värt att åka över bron för.

En sista påminnelse om prisläget får jag på Kastrup innan flyget hem. Två ganska små smörrebröd och en liten Carlsberg blir 290 kronor. Vilket för min del blir 450 kronor.

Nästa resa går garanterat inte till Danmark.

Priserna på Tivoli.

Följ ämnen i artikeln