Sveriges terrorskydd ska stärkas – 15 myndigheter får uppdrag

Publicerad 2023-07-27

Säpo har varnat för ett försämrat säkerhetsläge för Sverige efter den senaste tidens koranbränningar.

15 svenska myndigheter får nu i uppdrag att stärka skyddet mot terrorism.

– Nu ser vi kraftfulla och hotfulla reaktioner mot Sverige, säger Säpochefen Charlotte von Essen på en pressträff.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och säkerhetspolischefen Charlotte von Essen kallade till pressträff på torsdagseftermiddagen.

Säpo får ett nytt regeringsuppdrag, berättade Strömmer på pressträffen. Säpo ska arbeta med en långsiktig utveckling av arbetet mot terrorism.

Justitieministern uppger att regeringen vidtar en rad åtgärder. 15 myndigheter ingår i Samverkansrådet mot terrorism. Det nya uppdraget är att myndigheterna i rådet ska öka sitt arbete mot terrorism. Fyra myndigheter, Säpo, polisen, Försvarsmakten och Tullverket, arbetar operativt mot terrorism. Dessa myndigheter ska vidta åtgärder för att stärka sitt samarbete, uppgav Gunnar Strömmer.

Ministern lyfte också de påverkanskampanjer som pågår mot Sverige.

– Den falska bild som man försöker etablera är att staten skulle stödja och uppmuntra bränningarna av koranen, säger Strömmer.

Enligt ministern arbetar regeringen med diplomati, framför allt med muslimska länder för att trycka tillbaka den bild som sprids av Sverige.

 Utrikesminister Tobias Billström (M).

Löpande attentatshot

Säpochefen Charlotte von Essen säger att inom vissa delar av den muslimska världen sprids bilden av Sverige som ett islamfientligt land.

– Det beror till stor del på de manifestationer där koranen bränns. Vi hanterar löpande attentatshot mot Sverige och svenska intressen.

Säpo har i dag beslutat att inte höja terrorhotnivån, den ligger kvar på en trea på en femgradig skala. Charlotte von Essen säger dock att säkerhetshotet är försämrat.

– Vi ligger just nu kvar på en trea, men vi gör löpande bedömningar och ser behovet att göra justeringar.

Tidigare har regeringen uppgett att en översyn av ordningslagen ska göras när det kommer till hur polisen fattar beslut om allmänna sammankomster. Gunnar Strömmer ville dock inte kommentera vad utredningen kan tänkas komma fram till.

Säpochefen Charlotte von Essen.

Manar till vaksamhet

Charlotte von Essen fick på pressträffen en fråga om hotbilden mot svenskar. Hon uppmanade till källkritik och att tänka sig för.

– Man ska inte behöva vara rädd, men samtidigt manar vi till vaksamhet. Ser man något som avviker ska man kontakta polisen, säger hon.

Tidigare under eftermiddagen informerade utrikesminister Tobias Billström (M) utrikesutskottet om läget.

Efter mötet säger han bland annat att brännandet av heliga skrifter, oavsett vilka de är, måste tas på allvar.

”Inte lämpligt”

– Det är någonting som regeringen och andra representanter från regeringen har tagit avstånd från. Även om det är lagligt så är det inte lämpligt. Den skillnaden är viktig att upprätthålla och viktig för att försöka förklara för representanter för andra stater där lagstiftningen inte ser ut på det här viset, säger Tobias Billström i en intervju med Aftonbladet. 

Utrikesministern säger att han varit i kontakt med flera utrikesministrar sedan koranbränningarna började. 

Han ger även en uppmaning till svenskar ute i världen.

– Man ska alltid, i det läge som vi nu befinner oss i, visa en förhöjd vaksamhet och följa UD:s reseråd. Det är min viktigaste uppmaning i det här sammanhanget, säger Tobias Billström. 

  • Anna Sjögren
    27 juli 2023

    Nu övergår pressträffen i enskilda intervjuer och vi avslutar rapporteringen härifrån!

    Tack för att ni var med oss!

  • Anna Sjögren
    27 juli 2023

    Von Essen får en fråga om att specificera vilka aktörer som uppmanar till våldshandlingar mot Sverige.

    – Det här är en mer sammantagen bedömning där vi ser, jag kan inte gå in på vad vi ser i enskilt agerande på en generell nivå.

    – Vi ser att det finns uppmaningar och kan se att det finns ensamagerande personer som sitter själva och kan konsumera enormt mycket information om den här felaktiga bilden av Sverige. Det finns risk att det tippar över och man agerar.

  • Anna Sjögren
    27 juli 2023

    Han upprepar regeringens budskap om att vara källkritisk till budskap som sprids, vem och varför som sprider dem.

  • Anna Sjögren
    27 juli 2023

    Strömmer får en fråga om flera ansökningar i Stockholm där olika religiösa skrifter ska skändas. Går det inflation i det här och kommer det bli någon ändring?

    – Det den svenska staten ska garantera är yttrandefrihet och religionsfrihet. Det betyder inte att staten står bakom det, det är viktigt att understryka.

    – Den har manifestationerna är hotdrivande och vi kan också se att när man tar del av det som sägas och yttras i samband med dessa kan andra aktörer ha ett intresse att sprida det som sägs och görs.

    – Och det kan skada Sverige.

  • Anna Sjögren
    27 juli 2023

    Hur ser hotbilden ut mot svenskar ut utomlands och ska man vara rädd för att gå ute i Stockholm, frågar en reporter.

    – Man ska inte behöva vara rädd, men samtidigt manar vi till vaksamhet. Ser man något som avviker ska man kontakta polisen, säger Charlotte von Essen.