Vårdens krisplan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-05

Friska ska isoleras – för att skyddas mot svininfluensan

NATTÖPPET Från och med i dag är infektionsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala öppen även nattetid – för att influensapatienter inte ska blandas med övriga intagna på akuten. ”Vi är beredda”, säger Sissi Lundgren, ansvarig sjuksköterska. Till höger står sjuksköterskan Lena Lindström.

Svininfluensan exploderar i nya fall.

Nu rustar sjukhusen för krisplanen – omvänd isolering.

– Ingen vet var det här slutar, säger Stefan Engqvist, chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Trycket på vården ökar för varje dag, visar Aftonbladets rundringning till tio av landets största sjukhus.

– Tendensen vi ser är att antalet smittade som kommer till oss ökar, säger Stefan Engqvist.

Av de 20 patienter som i går fanns på sjukhuset med konstaterad eller misstänkt svininfluensa var de flesta barn. Tre av dem vårdas på barnintensiven. En vuxen finns på vuxenintensiven.

Följs dag för dag

Nu följs utvecklingen dag för dag för att eventuellt sjösätta krisplanen där den högsta åtgärdsnivån är att tillämpa ”omvänd isolering”.

Det innebär att isolera dem som inte är smittade från den smittade majoriteten – och skulle öppna stora utrymmen inom vården för de smittade.

Med den säkerhetsnivå som råder i dag kan 120 av Karolinska universitetssjukhusets totalt 1 600 vårdplatser successivt överlåtas till svininfluensapatienter.

– Vi känner inte någon större oro just nu. Men vi vet ju inte var det här slutar någonstans, det vet ju ingen, säger chefsläkaren.

”Ökat tryck”

På Universitetssjukhuset i Malmö ger infektionsläkaren Sven Haidl en liknande bild:

Fem inlagda. Fler tester och fler positiva provsvar. Patientrockader mellan avdelningarna mitt i natten för att få platserna att räcka till.

– Det ökar absolut och allt tyder på att vi snart kommer att se ett väsentligt ökat tryck. Det går rätt så bra nu. Men snart får vi nog börja skjuta upp den planerade kirurgin.

Sven Haidl drar paralleller till spanska sjukan som dödade uppåt 100 miljoner människor mellan 1918 och 1920.

Gick på lungorna

– Det var en influensa som direkt gick på lungvävnaderna och ofta drabbade unga personer. Det är precis samma mönster här. Det här är en allvarlig sjukdom, det kan man verkligen se här på golvet. Vi behöver lägga in ungefär 10 procent av de konstaterade fallen och en hel del behöver intensivvård.

Från övriga större sjukhus är bilden av smittans tillväxt samstämmig. Akademiska i Uppsala har de senaste dagarna tagit emot uppåt tio smittade patienter varje dag.

– Vi märker av en kraftig ökning, säger Göran Günther, verksamhetschef på infektionskliniken.

Topp i december

Smittskyddsinstitutet räknar med att nuvarande våg får sin topp i december.

– Första kulmen nås före jul, säger statsepidemiolog Annika Linde.

70 procent av intensivvårdspatienterna som har svininfluensan hör till riskgrupperna – och en majoritet av dessa har redan vaccinerats. Det kommer att underlätta för sjukvården, enligt Linde:

– Men vi kan inte vaccinera bort alla riskfall, alla Ecmo-fall, alla dödsfall.

Följ ämnen i artikeln