”Polisen undersökte inte brottsplatsen”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-11

Hon berättar att den åtalade livvakten våldtog henne under tortyrliknande former i flera timmar.

Och nu får polisen hård kritik för brister i utredning.

– De har talat om att man är på väg. Hur vanligt är det att polisen gör så?, säger kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz.

Kungens livvakt, den 49-årige Säpomannen, står åtalad för grov våldtäkt av sin yngre flickvän vid Uppsala tingsrätt.

Chefsåklagare Monica Mimer begärde stängda dörrar som rätten efter fem minuters överläggning även beslutade – för att kvinnan ska orka berätta.

Ord står nu mot ord – då det är en enorm skillnad på mannen och kvinnans versioner av vad som har hänt.

Hon beskriver en flera timmar lång tortyrlikande våldtäkt – och under våldtäkten hade mannen en pistol liggande bredvid sig.

Han förnekar våldtäkt och säger att det ända som har hänt var ett 15 minuter långt samlag efter lunch som kvinnan var med på. Och det fanns ingen pistol med i bilden.

Men kvinnan är så pass rädd att hon inte vågar vittna i samma sal som mannen. Istället kommer 49-åringen att få lyssna till hennes vittnesmål i ett angränsande rum.

Försökte fly

Aftonbladet har tagit del av den sekretessbelagda förundersökningen. Kvinnans beskrivning av kvällen den 19 september 2009 är oerhörd. Han smyger fram i trädgården medan hon vilar efter bastubadet. Fängslar henne i handbojor, viskar att hon kan skrika så mycket hon vill: ”ingen kommer att höra”.

Våldtäkten pågår under flera timmar. Hans handlingar är extrema och råa. En gång hämtar han ett glas vatten, som han dricker under tystnad. Sedan fortsätter han. En pistol ligger bredvid.

Kvinnan lyckas efteråt få tag på bilnycklar, men bensin-lampan lyser röd. Grinden är låst, det är mörkt och hon hittar inte. Hon ringer då sin före detta man, som slår larm.

Den 49-årige Säpomannen är välmeriterad (i topp fem av 120 livvakter, enligt chefen), och har ansvarat för kronprinsessan Victorias skydd. Han och den yngre kvinnans förhållande var nytt, men de umgicks redan som familj. Båda har barn. De utbytte även förälskade sms med sexuella fantasier.

Säpomannen har en helt annan historia. Han säger att det är kvinnan som önskat sig avancerat sex, och med handbojor. Hon är bråkig, krävande och lynnig och han ville göra slut. Då störtade hon iväg till bilen.

Nekade av rädsla

På kvällen den 19 september kom en polispatrull till sommarstugan, efter familjens larm. Även mannens chef på Säpo var inkopplad. Men patrullen fann paret vid ett mysigt fikabord. De försäkrade att ”allt är bra”, sedan de slutat gräla.

Men Elisabeth Massi Fritz är kvinnans målsägandebiträde, är mycket kritiskt till hur polisen hanterat utredningen. Bland annat ringde Säpomannens chef till sommarstugan och pratade med 49-åringen innan poliserna kom fram.

Och polispatrullen ringde och frågade om vägbeskrivning då de åkte vilse.

– Han hade all tid i världen att ställa till rätt i stugan och få det att verka att de hade en mysig stund, säger hon och fortsätter i kritiken:

– Polispatrullen inte ens gör en brottsplatsutredning. De undersökte inte stugan, de undersökte inte gräsmattan utanför. De har inte gjort sig besväret att kontrollera stugan.

Nu förklarar kvinnan sitt nekande med rädsla och chock. Säpomannen hotade att skada hennes son. En av de ditkallade poliserna råkade dessutom vara en bekant. De småpratade personligt om att Säpomannen brukade synas i tidningarna.

Kvinnan säger att det bidrog till hennes starka uppgivenhet. Att hennes beslut började mogna: hon skulle tiga, och glömma.

Nästa dag togs hon till läkare av sin mamma. Hon hade då vissa skador, och märken runt handlederna.

Fruktade för sin son

Läkaren anser att skadorna inte kan ha uppkommit efter frivilliga samlag. Men kvinnan vägrade anmäla våldtäkten.

Säpomannen återgick till jobbet.

Det krävdes upprepade övertalningsförsök innan kvinnan lät sig förhöras. Hon fruktade för sin son.

Lika rädd var hon för att få sitt privatliv uthängt, och behöva genomlida en rättegång.

Enligt ett senare läkarintyg lider kvinnan fortfarande av skador efter våldtäkten, både fysiskt och psykiskt.