Första vargen är skjuten

Publicerad 2013-02-02

Jaktledaren: ”Det finns ingen mening med att ha för många”

Foto: KJELL JOHANSSON / LÄNSSTYRELSEN

Klockan var 7.21 på lördagsmorgonen.

21 jägare väntade kring Iresjön när tre vargar kom över isen.

– En skytt la sig på marken och tog stöd. Det var ett perfekt skott, säger Jan Gustavsson, jaktledare.

Den knappt ettåriga varghanen som fälldes kring Iresjön på gränsen mellan Närke och Västmanland är den första av 16 som ska skjutas ihjäl efter ett beslut från Naturvårdsverket.

Såg tre vargar

På fredagskvällen såg Jan Gustavssons jaktlag de tre vargarna på 400 meter bort. De hörde djuren yla kring sjön. På morgonen gav sig 21 jägare ut i området.

– Om 21 jägare behövs för att fälla en varg? Nej. Men man hjälps åt, vi är intresserade allihopa.

En av jägarna hann inte ens komma ut till sin post när han såg vargarna gå över isen på 100 meters håll.

–Ett skott, en varg. Hade han kommit två minuter senare hade de varit borta.

Jaktlaget hade tur. Vargar brukar sällan visa sig i öppen terräng, berättar Jan Gustavsson. Under sina 22 år som jägare har han varit med och dödat tre vargar.

– Vargen är svårast att få ned. Han är klok, han har ett sjätte sinne.

”Har inget turistvärde”

Jan Gustavsson ser inget problem med vargjakten.

– Vi ska ha varg i Sverige. Men inte så här många.

Det finns mellan 260 och 300 djur i landet. En rimligare siffra är någonstans mellan 100 och 150, tycker han. Jan Gustavsson förstår att många djurrättsaktivister är emot.

– Det finns ingen mening med att ha för många. Vargen är skygg, det finns ingen turistvärde. Ingen kan säga, ”nu åker vi till skogen för att titta på vargen”.

Rev 43 får i Närke

I höstas revs 43 får i Närke av vargen. Vargarna plockar får och hundar hos hans grannar, de orsakar stor ekonomiskt skada eftersom ersättning från staten inte täcker för kostnaderna, enligt Gustavsson.

– Det är också ett psykiskt lidande. Du går inte och föder upp får, kor och kalvar för att de ska bli ihjälbitna en vacker dag.

Andra vargen skjuten

Vid lunchtid på lördagen sköts den andra vargen, i Fulufjällsreviret i Dalarna.

– Vi vet att det är en hane. Den sköts ungefär 12.15 och besiktningsmannen är på väg dit för att kunna göra en bedömning av hur gammalt djuret är, säger Stig-Åke Svensson, naturvårdsenheten vid länsstyrelsen i Dalarna.

I nuläget är det inte känt hur många skott som avlossades.

Vargkroppen från Iresjön har undersökts av länsstyrelsens besiktningsman och förvaras nu i ett kylrum. Nästa vecka ska den transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som tar emot alla vargar som fälls under den pågående jakten.