Deltidsarbetslösa får kapad ersättningstid

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-20

Får inte a-kassepengar längre än åtta månader

Då: Arbetslösa på deltid kunde få a-kassa i upp till 18 år.

Nu: Arbetslösa på deltid kan få a-kassa i högst åtta månader.

– Det här är en arbetarfientlig politik som slår väldigt hårt mot kvinnor, säger Ylva Thörn, ordförande för Kommunal.

Jobbar du deltid och stämplar upp resten? Då får du hålla koll på tiden, för efter åtta månader kan du enligt den nya budgeten förlora din a-kassa. Det nya förslaget är ett sätt för regeringen att försöka få in de deltidsarbetslösa i heltidssysselsättningar. I dag kan en person som jobbar 50 procent få ersättning från a-kassan i upp till 18 år.

– Det är inte rimligt i en försäkring som finns till för att ge människor möjlighet att hantera omställningar i arbetslivet under en kortare tid, skriver finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin på DN Debatt.

Nystartsjobb

För att de deltidsarbetande ska få fler möjligheter att få ett heltidsarbete föreslår regeringen också nystartsjobb under en begränsad tid. Undantaget från det nya förslaget är ensamstående föräldrar med försörjningsansvar för barn under 18 år. De ska kunna få ersättning fast de 75 dagarna är slut genom att bli erbjudna deltidssysselsättning inom jobb- och utvecklingsgarantin.

Ylva Thörn, ordförande för Kommunalarbetareförbundet, är starkt kritisk till förkortningen av deltidsarbetslösa möjlighet att stämpla. Hon kallar politiken arbetarfientlig.

– Jag är fruktansvärt upprörd. Återigen ser man till att klämma åt kvinnor, för det är framför allt kvinnor som arbetar deltid. Man slår på dem som redan ligger, säger hon.

Hon ser regeringens argumentation som ett hån mot de deltidsarbetslösa.

Ger underkänt

– Argumentationen att många fuskar, att många är lata är inte verklighetsförankrad. Man misstror människor.

Ylva Thörn menar dessutom att regeringen vältrar över kostnader på kommunerna.

– Om en person inte klarar sig ekonomiskt måste man söka försörjningsstöd. Den kostnaden måste också tas någonstans ifrån, säger hon.

Ylva Thörn ger regeringens budgetproposition underkänt. Det enda hon tycker är positivt är nystartsjobben, som även ska finnas inom hela den offentliga sektorn och framför allt ges till kvinnor.

Förslaget uppe förut

Under den förra regeringens styre fanns också en önskan att spara på de deltidsarbetslösa. Då stoppades förslaget av vänsterpartiet och miljöpartiet.

– Då ville man också begränsa antalet dagar. Vi tycker att det är dåligt nu och vi tyckte att det var dåligt då. Det slår mot människor som redan har det svårt, säger miljöpartiets Mikaela Valtersson till TT.