Justin Trudeau gick på knock – cannabisindustrin jublar

Publicerad 2015-10-21

Liberalen Justin Trudeau segrade.

Då blev gräsindustrin den stora vinnaren.

Efter valet i Kanada blev aktievärdena för flera av landets stora marijuanabolag tokhöga.

Redan 1972 var USA:s dåvarande president, Richard Nixon, säker på sin sak.

Under ett statsbesök i Kanada utbringade han en skål för Justin Pierre Trudeau, som då bara var några månader gammal.

– För Kanadas näste premiärminister, sa Nixon då.

43-årige Justin Trudeau – vars pappa Pierre ledde nationen 1968-1979 samt 1980-1984 – blir i samband med liberalernas valseger, tidigt på tisdagen svensk tid,Kanadas nye premiärminister.

Vill öka flyktingmottagandet och legalisera marijuana

Han har gått till val med löfte om att ingjuta hopp till kanadensarna och säger sig stå för en mer tolerant och human politik.

De viktigaste frågorna har handlat om att öka myndigheternas transparens, införa skattereformer, fokusera på hållbarhet, öka flyktingmottagandet – och att legalisera marijuana.

Enligt The Guardian var det därför inte oväntat att cannabisindustrin jublade efter Trudeaus valseger.

För flera av landets största aktörer sköt aktievärdet i höjden. Bland annat höjdes aktievärdet för Canopy growth, landets största marijuanaproducent, med 21 procent.

Ett av sina första beslut som premiärminister var att dra tillbaka kanadensiska stridsplan från Irak och Syrien, skriver nyhetsbyrån AFP.

I sitt segertal poängterade Trudeau att resultatet visade att väljarna välkomnade en positiv politisk vision.

– Framför allt slog vi hål på föreställningen att kanadensare ska vara nöjda med mindre, att bättre inte är möjligt. Mina vänner: det här är Kanada där det bättre alltid är en möjlighet, sa han och möttes av högt jubel.

Bakgrund som tv-skådis

Den vältränade, tatuerade boxningsentusiasten och feministen är inte urtypen för världsledare och hans valseger har därför blivit starkt uppmärksammad.

Innan Trudeau valde att gå i sin pappas fotspår hann han med en kortare filmkarriär som skurken Talbot Mercer Papineau i CBC:s miniserie ”The great war” från 2007. Han har även en bakgrund som lärare i franska och drama.

Trudeau var länge tveksam till att axla ledarrollen med motiveringen att han ville fokusera på sin familj: hustrun och tv-profilen Sophie Grégoire, sönerna Xavier och Hadrian samt dottern Ella-Grace. Under sin kampanj har han valt att inkludera familjen via en effektiv insats på sociala medier.

Trudeau har inte duckat för jippon under sin väg till makten. En taktik som gjort honom till en populär gestalt bland väljare och media. Ett av hans mest omskrivna framträdanden var under en välgörenhetsboxningsmatch 2012 mot den konservative ex-militären Patrick Brazeau. Trots en lägre matchvikt slog Trudeau sin motståndare blodig varpå domaren avbröt matchen i den tredje ronden.

Källor: CNN, The Guardian, Independent, Liberal, New York Times.

Följ ämnen i artikeln