Statsåklagaren: Grays död kan vara mord

Publicerad 2015-05-01

Statsåklagaren i Maryland säger att fallet med 25-åriga Freddie Gray som avled i polisens förvar i Baltimore utreds som mord alternativt dråp. Det uppger nyhetsbyrån AP.

Åklagaren säger att det därmed finns anledning att väcka åtal.

Freddie Gray dog efter att han skadats i samband med ett polisingripande i Baltimore.

Enligt nyhetsbyrån AP ska statsåklagaren i Maryland, Marilyn J. Mosby, ha sagt att ”Baltimoremannens död i polisförvar var ett mord”. En av de sex polismän som var inblandade ska enligt nyhetsbyrån AP vara misstänkt för ”second degree murder”, vilket motsvarar ett icke överlagt mord eller dråp i svensk lagstiftning.

Alla inblandade åtalas

Statsåklagaren säger också att de övriga fem polismän som var inblandade i gripande av Freddie Gray åtalas för dråp, alternativt vållande till annans död eller överfall.

Statsåklagare Mosby säger att polismännen gjort fel när man inte gett Gray medicinsk hjälp, trots att han bad om det flera gånger. Hon säger också att gripandet av honom var olagligt.

Polismännen säger att de inte är skyldiga till hans död, meddelar deras fackförbund i ett brev, skriver AP.

Kan ha brutit nacken

Exakt vad som skedde under Freddie Grays gripande den 12 april är inte helt klarlagt, men Gray ådrog sig skador på ryggraden under gripandet. Av skadorna avled han en vecka senare. Enligt en preliminär rapport ska han ha brutit nacken.

Efter hans död blev det stora upplopp i staden. Myndigheterna utfärdade utegångsförbud under nätterna för att stoppa upploppen.

Följ ämnen i artikeln