Klart: South Carolina plockar ner sydstatsflaggan

Publicerad 2015-07-09

”En dag vi alla kan vara stolta över”

Senaten i delstaten i South Carolina har röstat för att ta bort sydstatsflaggan vid parlamentsbyggnaden.

Beslutet klubbades efter en 13 timmar lång debatt, rapporterar AP.

– Nu kan vi ta bort fläcken från våra liv, säger ledamoten Joe Neal.

Det var med siffrorna 93-27 som delstatssenaten i South Carolina antog förslaget om att plocka ner den kritiserade sydstatsflaggan.

Nyhetsbyrån AP beskriver beslutet som häpnadsväckande. South Carolina var den första stat att lämna USA, som då benämndes ”The Union” 1860. Sedan dess har sydstatsflaggan haft en stor symbolisk betydelse för många i delstaten.

Nu ska guvernören Nikki Haley, som är för att flaggan plockas ner, signera förslaget. Därefter ska fanan halas för gott inom 24 timmar.

– Det är en ny dag i South Carolina. En dag som vi alla kan vara stolta över, en dag som verkligen för oss samman när vi fortsätter att läka som ett folk och en stat, säger guvernören i ett uttalande.

Vill hedra soldater

För en del konservativa sydstatsbor är flaggan en viktig symbol för att hedra minnet av förfäder som avled i det amerikanska inbördeskriget.

Det blåste stundtals riktiga känslostormar under den långa debatten i delstatssenaten. Flera ledamöter grät av ilska när de berättade om släktingars insatser i kriget, enligt AP.

Men efter beslutet tog glädjen över.

– South Carolina kan ta bort fläcken från våra liv. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva den här dagen, säger ledamoten Joe Neal.

Kraftfulla protester

Det var efter massmordet på nio kyrkobesökare i staden Charleston i juni som en massiv våg av protester mot sydstatsflaggan svepte över USA. Gärningsmannen Dylann Roof, 21, poserade med flaggan på en sajt där han presenterade sitt rasistiska manifest.

Till sydstatsflaggans kritiker hör president Barack Obama. I samband med ett tal till sörjande efter massakern beskrev han den som en symbol för förtryck och ”rasmässigt underkuvande”.