Strategin mot IS allt annat än en succé

Ständigt större skaror jihadister reser från Europa för att slåss för islamiska staten.

Gruppen behärskar nu halva Syrien och en stor del av norra Irak. Kalifatet är ohotat.

Strategin för att stoppa IS har hittills varit allt annat än en succé.

I Paris hålls i morgon ett möte där ett 20-tal länder som utgör kärnan i den internationella koalitionen mot IS ska utvärdera var strategin brustit.

Sanningen är att den inte fungerat alls.

Meningen var att irakiska och kurdiska trupper skulle slåss mot IS på marken i Irak och Syrien medan USA och ett antal andra länder skulle bomba IS från luften.

Samtidigt skulle framförallt länder i Europa ta krafttag för att stoppa rekryteringen av utländska krigare till IS.

Efter ett knappt år har framgångarna uteblivit nästan helt. Med intagandet av staden Palmyra har Islamiska staten nu kontroll över halva Syrien. Låt vara att en stor del av ytan är glest befolkad öken.

I Irak har IS nyligen intagit provinshuvudstaden Ramadi som ligger bara drygt tio mil från Bagdad.

Det står helt klart att den återuppbyggda irakiska armén inte håller måttet. Stridsviljan är extremt låg. De enda som vill slåss är den frivilliga shiamilisen men de gjorde sig också skyldig till svåra övergrepp när Tikrit återtogs, ett av IS få betydande nederlag.

Inga fotsoldater

Hur kan IS som enligt CIA har 30 000 man totalt i Syrien och Irak hålla så stora områden mot regeringsarméer med mångdubbelt fler soldater?

När koalitionen formades i slutet av förra sommaren var det tal om att länder som Saudiarabien och Qatar skulle bidra med marktrupper. Men än så länge är det inte ett enda land som skickat fotsoldater. USA och övriga västländer vill inte göra det för att inte ytterligare spä på hatet och hotbilden mot västvärlden. De arabiska grannarna är rädda för uppror bland den egna befolkningen. IS har många sympatisörer bland radikaliserade muslimer i Mellanöstern.

USA:s bombräder mot IS har varit förhållandevis få. Skälet sägs vara att USA får fram för lite underrättelseinformation om mål värda att attackera. Men även om USA bombar mer så går det inte att besegra IS enbart från luften.

Tidsinställda bomber

Europas säkerhetstjänster verkar stå handfallna inför den allt stridare strömmen av ungdomar av muslimskt ursprung som är uppvuxna men nu väljer att resa ner till Irak och Syrien för att slåss för det islamska kalifat som IS upprättat. Hittills har minst 4 000 rest från Europa.

Att det i ett antal länder är olagligt verkar inte ha någon dämpande effekt. Myndigheterna verkar oförmögna att stoppa resorna. Inte heller har man kapacitet att övervaka alla som återvänder efter att ha blivit ännu mer radikaliserade. Återvändarna utgör den stora faran eftersom de ofta fått träning i terrortekniker under sin vistelse hos Islamiska staten.

I Europa blir de presumtiva tidsinställda bomber.

Terrorceller

I Paris ska man också diskutera det faktum att Italien i strömmen av flyktingar över Medelhavet säger sig ha gripit ett antal individer som IS medvetet sägs ha sänt för att fungera som "sovande terrorceller"

Problemet begränsar sig inte till våra bredgrader. Singapores premiärminister slår larm om att Sydostasien blivit ett "rekryteringscentrum" för Islamiska staten. Enligt Lee Hsien Loong har minst 500 indonesier anslutit sig till IS. Antalet resande från Malaysia är så stort att det bildat en egen enhet inom IS som hämtar rekryter ända från Australien.

Målet att krossa IS ser just nu ut att vara avlägset.