Obama uppmanar till hårdare vapenlagar efter dödsskjutning – igen

Uppdaterad 2015-12-04 | Publicerad 2015-12-03

Det finns omkring 300 miljoner vapen i USA – ungefär ett för varje amerikan. Efter massmordet i San Bernardino, Kalifornien, i går kommer än en gång krav på hårdare vapenlagar.

Och president Barack Obama har återigen kommenterat vapenproblemen.

– Vi måste göra det lite svårare för människor som bestämmer sig för att skada andra, för i dag är det alltför lätt.

Tordagens förstasida på NY Daily News kommenterar kanske gårdagens masskjutning skarpast: ”Gud kommer inte att lösa det här”.

Förstasidan är en tydlig känga mot konservativa politiker som efter att dådet blev känt twittrade ut ett budskap till offren: våra böner är med er.

”Vägrar acceptera detta”

På sina ledarsidor krävde även stora tidningar som New York Times, USA Today och Los Angeles Times att lagarna måste skärpas.

”Utan bestämda åtgärder kommer våldsamma brottslingar fortsätta att terrorisera nationen och orsaka massdöd över hela landet”, skriver The New York Times.

Även Hillary Clinton kommenterade läget i landet på twitter några timmar efter nyheten om San Bernardino:

”Jag vägrar att acceptera detta som vanligt. Vi måste vidta åtgärder för att stoppa vapenvåld nu.”

Några förslag på åtgärder har hon ännu inte lanserat.

Obama kräver tuffare vapenlagar

Mönstret är bekant. Efter varje masskjutning i USA kräver såväl anhöriga, medborgare, politiker som liberala opinionsbildare att vapenlagarna måste skärpas.

För två månader sedan – efter en skolskjutning på ett college – höll president Barack Obama ett brandtal mot vapen. Så sent som i söndags – några dagar efter att tre personer skjutits ihjäl på en abortklinik i Colorado Springs – satte han återigen ner foten. ”Nu får det vara nog”, sa han i ett uttalande.

I går var det dags igen.

– Vi har ett mönster av masskjutningar i det här landet som saknar motsvarighet i världen, sa Obama.

Och under torsdagskvällen, morgonen efter San Bernardino-skjutningen amerikansk tid, höll han en presskonferens i Ovala rummet i Vita huset. Han uppmanade återigen landet att vidta ”grundläggande åtgärder” för att göra det svårare för våldsbenägna individer att få tag i vapen.

– Det kommer att vara viktigt för oss alla – inklusive lagstiftarna – att se vad vi kan göra för att göra det lite svårare för människor som bestämmer sig för att skada andra, för i dag är det alltför lätt.

Kändisar höjer sina röster

Många kändisar utnyttjar också sitt inflytande till att försöka åstadkomma förändring.

Komikern Amy Schumer reagerade på massmordet på Twitter i går kväll. ”Det behöver inte vara så här. Gå med i rörelsen och hjälp oss” , skriver hon. Andra med samma budskap var skådespelarna Elizabeth Banks och Zoe Kazan.

Efter tidigare massmord har film- och musikstjärnor som Beyoncé, Jennifer Aniston, Jamie Foxx, Gwyneth Paltrow och Jon Hamm höjt sina röster för att något måste göras.

Men opinionen i USA är polariserad, och rätten till vapeninnehav grundlagsskyddad. NY Daily News förstasida har redan rört upp känslorna i USA, där många på sociala medier anklagar den för #prayershaming, skuldbeläggande av bön.

USA har över 321 miljoner invånare och uppskattningsvis omkring 300 miljoner vapen, enligt NBC News. Samtidigt är det tiotals miljoner amerikaner som inte äger vapen. Femtio gånger fler amerikaner har dödats av vapen än i terroristattacker sedan 11 september.

Vi lär få se samma debatt även efter nästa stora skjutning i USA.

LÄS OCKSÅ: Detta har hänt – 14 ihjälskjutna i Kalifornien

it doesn't have to be this way. join the movement and help us #endgunviolence ->
https://t.co/SFuib5f6JW

Följ ämnen i artikeln