Astronomer laddar för unik stjärnexplosion

Uppdaterad 2015-07-06 | Publicerad 2015-07-04

Astronomer laddar redan nu.

2018 kommer en neutronstjärna röra sig extremt nära galaxens mest lysande stjärna.

Resultatet? En ljusshow av astronomiska mått. 

Pulsaren J2032, även kallad en neutronstjärna, är kärnan av en kollapsad supernova. I det här fallet är den ungefär lika stor som USA:s huvudstad Washington. Den spinner sju gånger i sekunden och spyr ur radiovågor likt en fyr.

2018 kommer J2032 röra sig förbi stjärnan MT91 213 på nära håll. Stjärnan är en av galaxens mest kraftfulla, den lyser 10 000 gånger starkare än solen. Den skapar kraftiga interstellära vindar av neutralt laddad gas som skjuts ut från stjärnas atmosfär. Vindarna gör att stjärnan är inbäddad i gas och stoft.

– När vi upptäckte pulsaren 2009 såg vi att den rörde sig mot MT91, säger Paul Ray, på Naval Research Laboratory i Washington, till Nasa.

Ett rejält fyrverkeri

I början av 2018 kommer pulsaren J2032 och stjärnan MT91 komma extremt nära varandra. Pulsaren kommer rusa genom det moln av gas och stoft som omger stjärnan. Det kommer skapa ett astronomiskt fyrverkeri av interstellär klass. Det innebär ett rejält fyrkverkeri.

Forskare planerar en kampanj för världen ska uppmärksamma händelsen. Forskare vill se fyrverkeriet genom att undersöka radiovågor och gammastrålar som ligger på den högsta mätbara energinivån.

Forskare på jorden är extra taggade eftersom det ger dem chansen att undersöka stjärnans gravitation, magnetfält och de interstellära vindarna, skriver Nasa på sin hemsida.

Nasa har gjort en någorlunda Hollywoodaktig trailer för händelsen som du kan se här!

Följ ämnen i artikeln