Putins hårda ord inför mötet med Obama

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-28

Träffas för första gången på ett år

Obama och Putin på ett bilateralt möt emellan Obama och Putin i Nordirland, 2013.

I dag möts Putin och Obama öga mot öga för första gången på över ett år.

Så sent som i går kritiserade den ryske presidenten USA för att beväpna och utbilda rebeller i Syrien.

– Det strider mot internationell lag och är direkt kontraproduktivt.

De senaste veckorna har omvärlden kunnat se hur ryska stridskrafter samlas runt den syriska staden Latakia.

Till antalet rör det sig om 500 soldater, 28 stridsflyg, 14 helikoptrar och ett antal stridsvagnar och artilleripjäser. Därutöver ligger även flera stridsfartyg i position utanför den syriska kusten.

Mobiliseringen till trots, hävdar Rysslands president Vladimir Putin att styrkorna inte ska involveras i markstrider i Syrien.

”Inga planer just nu”

– Ryssland kommer inte att delta i några militära operationer i Syriens territorium. Det är åtminstone ingenting vi planerar just nu, sa Putin i en intervju med CBS.

– Men vi överväger att intensifiera vårt arbete med både president Assad och andra allierade.

Tydligare än så har svaren från Putin inte varit när han tillfrågats om vilka avsikter han har i Syrien. Däremot har den ryske utrikesministern Sergei Lavrov slagit fast att den ryska närvaron syftar till att hjälpa Assad i kriget mot IS.

Inför dagens möte står USA och Ryssland delvis på varsin sida i den syriska konflikten. Båda länderna anser att IS, Islamiska staten, måste besegras, men i frågan om den syriska regimen går åsikterna isär.

Utan att kommentera Bashar al-Assads brutalitet mot det egna folket menar Putin att den sittande regimen är den enda legitima och att varje inblandning utifrån att störta regimen är ett brott mot internationell lag.

Retfull ton

Utifrån den ståndpunkten kritiserar den ryske presidenten USA för att att ha beväpnat och utbildat grupper av rebeller som slåss mot Assad.

I ett uttalande som Kreml offentliggjorde i går lät Putin förstå att han anser att den amerikanska insatsen är ett fundamentalt misslyckande.

– Det visade sig att bara ett 60-tal av krigarna hade riktig träning, och av dem var det bara ett fåtal som stred, medan resten tog de amerikanska vapnen och bytte sida till IS.

Tonen i Putins uttalande är minst sagt retfull, men även på hemmaplan i USA kritiseras Pentagon för att insatserna i Syrien såväl mot Assad som mot IS har varit fiaskoartade.