Därför åskar det – och så skyddar du dig

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-06-07

Glöm solstol och glassväder. Kraftig åska kommer både i dag och i morgon att dåna runt om i landet.

– Man bör inte befinna sig på den högsta punkten i sin omgivning, då kan den slå ner i en, varnar Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Luften är klibbigt varmfuktig, vi hör hur det dånar och förstår att moder jord återigen är i farten. Men vad är det egentligen som händer?

Olika typer

Det finns två huvudsakliga typer av åska - värmeåskväder och frontåskväder. Den förstnämnda bildas när ihållande värme och fukt under förmiddagen stigit i stora mängder. När denna luft möter de kalla molntopparna skapas ett "laddningstillstånd". Detta händelseförlopp resulterar i åska, oftast under eftermiddagen eller tidig kväll.

Den andra typen, frontåskan, uppstår när den varma luften över Sverige tvingas stiga mot den kallfront som blåser in från väster.

”En kombination”

Enligt Lovisa Andersson på SMHI är det en kombination av de båda åsktyperna som i dag och i morgon dundrar över Sverige. Främst i Svealand och västra delarna av Norrland.

– Det är som man lärt sig i skolan. Man bör inte befinna sig på den högsta punkten i sin omgivning under ett åskväder, för då kan det slå ned i en, säger Lovisa Andersson.

Följ ämnen i artikeln