USA:s supervapen – en laserkanon

Publicerad 2014-12-12

Här testar den amerikanska marinen sitt nya supervapen.

Laserkanonen Laws skjuter sönder allt som kommer i dess väg.

– Vi har aldrig missat. Vi kommer att förstöra varje hot som kommer i vår närhet, säger konteramiral Matthew Klunder, till Reuters.

Laserkanonen Laws kostar över 200 miljoner kronor och har testats på fartyget USS Ponce de senaste månaderna.

En ny video visar hur kanonen skjuter ner drönare och attackbåtar i Persiska viken på nolltid. Testerna har varit så framgångsrika att den amerikanska flottan beslutat att laservapnet ska användas operativt.

– Det blir första gången någonsin som ett riktat energivapensystem används i skarp drift, säger Matthew Klunder till Reuters.

Förbjudet enligt Genèvekonventionerna

Genèvekonventionerna förbjuder stater att använda synförstörande laser mot människor. Tanken är dock att laserkanonen ska användas mot mindre farkoster och drönare.

– Att skjuta med laser går väldigt fort och är väldigt precist. Skjuter du en vanlig raket så har du en kastbana och det tar lite längre tid, säger Lars Sjöqvist, forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

En annan fördel är att varje "skott" med laservapnet kostar under tio kronor. Det kan jämföras med luftvärnsmissiler som kostar tiotals miljoner kronor.

– Men då ska man komma ihåg att forskningen och framtagningen kring laservapnen har kostat väldigt mycket pengar, säger Lars Sjöqvist.

”Ta med en nypa salt”

De senaste tio åren har det skett ett tekniskt genombrott när det gäller laservapen, enligt Lars Sjöqvist. Men han tycker ändå att man ska ta vara lite skeptisk inför USA:s entusiasm över de lyckade testerna. Det finns ekonomiska incitament att hylla de nya vapnen till skyarna.

– Det finns ett stort intresse från stora industrier att investera i den här nya teknologin för vapentillämpningar.

Lars Sjöqvist skrattar när han får höra att amerikansk militär hävdar att vapnet kommer att förstöra allt som kommer i dess närhet.

– Laservapen kommer att ha en effektiv verkan mot vissa typer av mål medan andra kan vara betydligt svårare att bekämpa. Så att förstöra ”allt som kommer i dess närhet” får man ta med en nypa salt.