Tog sig in i Nordkorea – kritiserar USA

Publicerad 2014-12-14

Försökte simma in i landet – nu är Arturo Pierre Martinez tillbaka i Nordkorea

I november ska han olagligt ha försökt ta sig in i Nordkorea genom att simma över en flod.

Försöket misslyckades och han fördes tillbaka till sitt hemland USA.

Nu är Arturo Pierre Martinez, 29, tillbaka i Nordkorea – där han kritiserar USA:s politiska och ekonomiska system.

– Demokratin i det här landet är en illusion, sa han om USA i en presskonferens i Nordkorea, enligt CNN.

Amerikanen Arturo Pierre Martinez, 29, från El Paso i Texas har tidigare påstått att han försökte att ta sig in i Nordkorea olagligt.

”Han är väldigt smart”

På söndagsmorgonen kritiserade han USA:s politiska och ekonomiska system vid en presskonferens i Nordkorea, rapporterar CNN.

Hans mor, Patricia Eugenia Martinez, har sagt att hennes son var bipolär och att han tidigare försökte att ta sig in i Nordkorea genom att simma över en flod – för att sedan stoppas och skeppas tillbaka till USA, där han fick sitta på ett psykiatriskt sjukhus i Kalifornien.

– Sedan blev han utsläppt. Han är väldigt smart och han fick rätten att släppa ut honom och i stället för att komma hem till oss köpte han en biljett och åkte till Kina. Han tog ett lån online och åkte till Kina, sa Martinez mamma, enligt CNN.

Har erkänt brott

Patricia Eugenia Martinez hävdar att den amerikanska ambassaden i Peking letar efter hennes son.

– Jag är glad och lättad över att min son är i säkerhet. Jag är tacksam för att de nordkoreanska myndigheterna benådar min son och släpper honom. Jag ser fram emot att tillbringa julen med honom efter att de har släppt honom, sa hon, enligt CNN.

Det är dock oklart om Martinez har fått tillåtelse att lämna Nordkorea än. Han har erkänt att han har begått ett brott genom att olagligt ta sig in i landet, men han har sagt att han var extremt tacksam för att ha blivit benådad från de straff som gäller för de som bryter mot landets lagar.

Martinez ska enligt Nordkoreanska myndigheter ha tagit sig in i landet i november. Enligt Martinez själv försökte han först att ta sig över från floden Han i Sydkorea och gjorde sedan ett försök från Yalufloden i Dandong i Kina.

Kritiserade sitt hemland

Vid en presskonferens som Martinez hade bett om att få hålla kritiserade Martinez amerikanska politiker, poliser samt val- och fängelsesystemen.

Martinez sa att valsystemet i USA är orättvist byggt för att gynna de rika genom det nödvändiga i dyra insamlingar för politiska kandidater.

– Demokratin i det här landet är en illusion och dess representanter agerar som ingenting annat än maktfaktorer för de som kan erbjuda dem något, sa han bland annat.