Städarens fina gåva till 18-åriga Alicia

Publicerad 2016-09-01

Under sin tid på McDonalds har Alicia lärt känna en av städarna som knappt kan någon svenska. Därför blev hon väldigt berörd när han delade han med sig av en viktig händelse i hans liv.

– Jag blev ställd, det var en speciell känsla.

Den 18-åriga studenten Alicia Bäck har jobbat på Mcdonalds i Örebro sedan två år tillbaka. Under sommaren har hon börjat jobba kväll och under den tiden har hon lärt känna en av städarna. I och med att han knappt kan någon svenska har de fått kommunicerat med kroppsspråket.

– Det går att prata ändå, språket är inget hinder om man inte låter det bli det.

”Det var en fin gest”

För tre veckor sedan jobbade Alicia extra under stängningstid då städaren och hans kollega kom till jobbet i vanlig ordning och med samma glada humör som alltid. När Alicia stod och fixade i kassan kom han plötsligt fram till henne med ett kvitto i handen.

– Vad ska jag med det här tänkte jag först.

Alicia vände på kvittot, det var då hon upptäckte att det stod något på det som berörde henne: ”Jag har fått uppehållstillstånd och får stanna i Sverige. Jag ska få ett personnummer.”

– Jag blev ställd över att han delade med sig av det till mig, säger hon och fortsätter:

– Det var en speciell känsla. Samtidig blev jag väldigt glad. Uppenbarligen hade vi fått så pass bra kontakt så att han ville berätta för mig.

Inte nog med det. Städaren gav även Alicia en godispåse, något som kanske låter lite i andras öron men som kändes stort för henne.

– Det är han som har fått kämpa och som säkert väntat jättelänge på uppehållstillstånd, det är han som ska ha godis, inte jag. Det var en fin gest.

”Stor grej för honom att berätta”

Hon fattade inte hur tagen hon var över händelsen förrän hon berättade det för sin familj och hon bestämde sig för att dela med sig av det på sin Facebooksida.

Jag fick en godispåse av en av våra nattstädare. Han hade kommit till Sverige och fått jobb, börjat arbeta direkt, målmedveten att tjäna pengar. Kanske var det själva arbetet som fick uppehållstillståndet godkänt, men jag är så glad att det blev beviljat. Att han ska få ett svenskt personnummer var helt klart värt att fira och då fick jag en godispåse. Jag är så tacksam att jag träffat den här människan, det är så mycket dåligt som cirkulerar just nu om flyktingar och personer med invandrarbakgrund. De är människor, som alla oss andra och arbetar hårt och har hjärtan av guld. Hela grejen är underbar, han har fått någon att översätta de här två meningarna på svenska så att han skulle kunna dela det med mig!".

– Det var en stor grej för honom att berätta för mig och för mig var det en stor grej att han ville dela med sig av det, säger hon och fortsätter:

– Det är många som vill ha asyl och uppehållstillstånd, och här var en som var väldigt glad över att få stanna. Det var viktigt att dela med mig av det för att det kanske bryter fördomar som finns kring dessa människor. 

Läs hela inlägget här nedan.