Det här innebär lockouten

Publicerad 2016-04-12

Arbetsgivarna svarar med hot om lockout på fackets byggstrejk.

Sveriges Byggindustrier, BI, varslar om lockout som svar på Byggnads strejk.

Vid en presskonferens meddelade vd Ola Månsson om vad som gäller.

– Det här påverkar minst 9700 Byggnadsmedlemmar i ett första skede, säger han.

Efter att 1650 medlemmar i fackförbundet Byggnads på tisdagsmorgonen gått ut i strejk svarar arbetsgivarsidan med att utlysa lockout. Detta innebär att man stänger ute Byggfackets medlemmar från arbetsplatsen. Dessutom får man nu lön från Byggnads strejkkassa, istället för från arbetsgivaren BI.

Lockouten är tudelad. Dels varslar man om en spegellockout, som omfattar de arbetsplatser som redan omfattas av strejken.

– Det vill säga en direkt kopia av det strejkvarsel som ligger. Då skaffar vi oss lite kontroll över situationen, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef för Sveriges Byggindustrier, BI på tisdagens presskonferens.

Dessutom lägger man en så kallad konsekvenslockout, en försvarslockout som omfattar Byggnads medlemmar på företag som indirekt drabbas av strejken, så som underleverantörer.

– Vi vet att minst 9700 arbetare på 525 arbetsplatser blir direkt eller indirekt påverkade av det här. Men det kan bli så mycket som 12 000.

Mats åkerlind säger också att det finns betydligt fler indirekt berörda som inte gått att identifiera och efter en preliminär bedömning kan siffran hamna på 20 000 medlemmar.

”Helst blåses strejken av redan ikväll”

Lockouten påbörjas nästa fredag, den 22 april, klockan 06.00 och utökas fyra dagar senare den 26 april, när Byggnads varsel 3 träder i kraft. Lockouten gäller tills vidare.

– Vi förutsätter att byggnads tar sitt ansvar och avbryter den här strejken, säger BI:s vd Ola Månsson vid presskonferensen.

– Helst blåses strejken av redan ikväll.

På måndagen meddelades att fackförbundet Byggnads säger nej till medlarnas bud.

Följ ämnen i artikeln