Svenska flickan talar ut: ”Jag vill träffa min familj”

Uppdaterad 2016-02-26 | Publicerad 2016-02-23

En svensk 15-årig flicka från Västsverige har fritagits från Islamiska staten.

Nu berättar hon om tiden hos terrorsekten – och hur hon slog larm.

– Jag vill träffa min familj igen och få ett lyckligt liv, säger hon till en lokal tv-kanal.

I knappt ett år hade tonårsflickan levt med IS i Mosul, Irak. Den 17 februari kunde hon fritas, uppgav de kurdiska myndigheterna under tisdagen.

Hon ska enligt ett pressmeddelande från den kurdiska myndigheten ha slagit larm till sin familj som kontaktade svenska myndigheter.

Nu berättar flickan om tiden hos terrorsekten.

– Jag vill träffa min familj igen och få ett lyckligt liv, säger hon.

Just nu ska hon befinna sig någonstans i Kurdistan samtidigt som kontakt förs med svenska myndigheter för att säkra hennes hemfärd.

”Jag visste ingenting”

I videon ser hon avspänd ut under intervjun och berättar om när hon som 14-åring träffade pojkvännen, en IS-terrorist från Sverige, som tog med henne till Irak. Efter en tid tillsammans hade han börjat prata om IS och sa att han ville ansluta sig – vilket hon gick med på.

– Jag visste ingenting om islam eller IS så jag visste inte vad han menade, säger hon.

I maj förra året lämnade de Sverige för den långa resan mot Irak. De åkte genom Danmark, Tyskland, Ungern, Serbien, Bulgarien, Turkiet och Syrien innan de till slut tog sig till Mosul med andra kvinnor och män.

– Det var väldigt annorlunda från Sverige, där hade jag allt men här hade jag inget, säger hon och berättar att de varken hade el eller vatten.

Bad mamma om hjälp

Efter en tid började hon ångra att hon följde med och när hon senare lyckades få tag i en telefon ringde hon sin mamma.

– Jag sade till henne att jag ville åka hem och hon kontaktade svenska myndigheter som kontaktade..., säger hon men avbryter och tittar på någon i bakgrunden.

Redan i november genomfördes ett fritagningsförsök som misslyckades. Flickan fördes då tillbaka till pojkvännen, samma terrorist som i Sverige tog med henne på resan. Och bara dagarna efter fritagningsförsöket födde hon en son.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har pojkvännen dödats i en rysk flygattack i Ramadi. Uppgifterna är inte bekräftade.

Ska få resa hem

Det kurdiska Säkerhetsrådet skriver att man samarbetar med svenska myndigheter för att så fort som möjligt kunna skicka flickan till Sverige så att hon kon återförenas med sin familj.

”Hon kommer att överlämnas till svenska myndigheter för att återvända hem när de nödvändiga säkerhetsarrangemangen har genomförts”, skriver de kurdiska myndigheterna i ett uttalande.

Svenska utrikesdepartementet, UD, kan inte kommentera uppgifterna.

– Vi har ingen information att lämna, säger Katarina Byrenius Roslund, vid UD:s pressjour.

TIDSLINJE: Islamiska staten – från rebellgrupp till
terrorvälde